2010-04-23

Lietuvos kroso čempionatas

Apskritai krosų, bėgimų pievomis, miško keliais, dirvomis ir pan. nemėgstu ir bėgu silpnai, čia pralaimėdamas ir silpnesniems už save plente ar stadione, ką jau bekalbėti apie stipresnius ar panašaus pajėgumo bėgikus. Na bet kartais reikia ir tokiose varžybose sudalyvauti, savotiškai ,,įsibėgėti" sezonui.
Prieš startą daug nesitikėjau dėl jau minėtų priežasčių, o be to ir savijauta ne pati geriausia buvo. Apėjau trasą - jei žemėlapyje būtų visai nieko (aštrių posūkių nėra), bet realybėje kiek kitaip pasirodė: startas atsarginėje futbolo aikštėje, įstrižas pakilimas į šlaitą, nelygus takelis, po kurio seka vos ne nušokimas nuo šlaito smėliu. Posūkis ir metimų aikštė, kur labai stiprus priešinis vėjas. Apibėgus ją dar šioks toks ratelis ir vėl futbolo atsarginis stadionas: nusileidimas, 20m juo, vėl pakilimas, dar koks 30m ir vėl nusileidimas - visiškas nesusipratimas, niekam nereikalinga dalis. Stadione posūkis 90 laipsnių, po 40m 180 laipsnių - išmušantis iš ritmo posūkis. Iš tikrųjų nyki trasa.
Oras šaltas ir vėjuotas, dėl ko daug nedvejodamas pasirinkau ilgesnę aprangą ir nesigailėjau po to. Ilgokai dvejojau dėl batų ar startukų, bet pasilikau prie pirmųjų - kam be reikalo ,,pjauti" kojas?..
Startas, 17 dalyvių - nedaug Lietuvos čempionatui. Lyg ir ne itin greita pradžia, bet kai nesiruoši konkrečiai varžyboms, o tik šiaip atvažiuoji kontrolinį prasibėgti kiek gali, tai jau ir taip buvo ką veikti. Po pirmo rato berods 9-as, paskui po truputį ,,gaudžiausi" ir trečiame jau bėgau 6-as. Netoli ir 5-asis, po truputį lyg ir traukiausi, nors ir pačiam nebe ,,pyragai" buvo. Prisivijo vienas kolega, tai nesupratau iš tikro ką jis norėjo padaryti: lyg ir išeina į priekį vesti ir stoja po kelių metrų pagreitėjimo. Aš vėl į priekį, jis vėl. Taip iki finišo ir atbėgom nepasiviję 5-ojo, o finiše kiek per anksti ir per toli atleidau, tai likau 7-as. Na kaip man krose su tokiu pasiruošimu visai neblogas rezultatas. Gal būtų buvę kitaip bėgant su startukais, bet yra kaip yra.
Apskritai varžybos nepaliko didelio įspūdžio: tvarkingai kaip ir dera čempionatui organizuota ir tiek. Ką daugiau pasakyti apie jas?..

2010-04-10

Berčiūnai - Panevėžys

Kaip ir kasmet balandžio pradžioje dalyvauju šiame bėgime ir tai tarsi savotiškas atspirties taškas, kontrolinis bėgimas, parodantis kas ir kaip. Šiemet taip pat sudalyvavau čia, bet palyginti gana sunkoka: dėl gamtos stichijų (Nevėžio potvynių) buvo pakoreguota trasa ir iš esmės bėgimas vyko tik Panevėžyje ir lyginti pagal laiką negalima. Na bet pagal priešininkus, tarpus tarp jų šį tą galima ,,išpešti".
Prieš varžybas nuotaika nebuvo pati geriausia: nuo savaitės vidurio atsinaujino virškinimo problemos ir visiškai iki varžybų nebuvo išspręstos. Be to lietus nežadėjo nieko gero.
Registracija praėjo sklandžiai: kaip LBMA klubo nariui nereikėjo mokėti starto mokesčio, kas pastaruoju metu labai reta Lietuvoje, ypač kai kurių ,,veikėjų" organizuojamose varžybose, kur kainos gerokai ,,išpūstos".
Ilgokai prieš startą galvojau, kokią aprangą pasirinkti ir galų gale pasirinkęs šiltesnę nesigailėjau (na išskyrus pirštines).
Startas ir kone iš pat starto nubėgo 3 lyderiai, kurių niekas iš likusių ir nesilaikė - startas ir taip buvo greitas, o visi žino savo galimybes. Po truputį skilo ir mūsų antroji grupė, po maždaug 3 km teko bėgti iki finišo vienam: tik įbėgus į žvyrkelį, purvynus nuo manęs greitai atitrūko dar vienas varžovas, o kiti ėmė vytis. Per žvyrą vijosi, per asfaltą ne. Taip ir išsilaikė tokia padėtis iki pat finišo: nei aš, nei manęs ,,nesuvalgė" ir atbėgau 5-as. Visai gerai, kaip su tokiu pasiruošimu ir tokia savijauta.
Kiek netikėtai apdovanojo už antrą vietą amžiaus grupėje, nes pirmus 3 bendrai geriausius išbraukė iš amžiaus grupių. Visai gera sistema: kuo daugiau kažką laimėjusių, tuo daugiau patenkintų bėgimu žmonių.
Apskritai bėgimas kuklokas, bet neblogai organizuotas. Žinoma nemažai lėmė ir klimatinės sąlygos: dėl to kito ir trasa ir šiaip lietus pakoregavo kelius (vietomis per purvynus bėgti buvo tikra kankynė). Arbata po finišo, dušai - teigiama, tualetų trūkumas prie starto, daiktų pasidėjimo vietos nebuvimas - neigiama. Vis dėlto pagal kainos (jei ir būtų reikėję mokėti) ir kokybės santykį derinys visai geras.