2011-09-24

Nidos 1/2 maratono 2011

Tradiciškai rugsėjo pabaigoje Nidoje organizuojama bėgimo šventė, kurioje pastaraisiais metais nuolat dalyvauju. Ne išimtis ir šie metai.
Tiesa šiemet dėl tam tikrų susiklosčiusių aplinkybių jau galėjau atvykti iš vakaro, kuo ir pasinaudojau. Išvažiavau penktadienio ryte, po mankštos, apie 10 ryto per Plungę, Vėžaičius - kone trumpiausias kelias, nors kažin ar greičiausias. Pakeliui dar pasivaikščiojom pora valandų Juokrantėje po Raganų kalną (vertas dėmesio maršrutas mano manymu), nukeliavom prie jūros ir tęsėm kelionę iki Nidos.
Čia apsigyvenom tikriausiai pigiausiu variantu, bet sąlygos pakankamai geros, nors internete apie tą vietą teko skaityti ne pačius geriausius atsiliepimus. Po pietų vėl kelionė pėsčiomis: Parnidžio kopa, švyturys, jūra (kaip sakė per filmą ,,Beldžiant į dangaus vartus" - ,,negalima mirti nepamačius jūros", taigi jau nusiteikėme ,,mirti" per varžybas, kadangi trasa čia nėra iš lengvųjų). Pareidami dar pasiėmėm numerius, sumokėjom startinį 20Lt mokestį. Bevaikščiojant po Nidą teko pastebėti ir retą reiškinį kol kas Lietuvoje - informaciją, plakatus apie vyksiantį bėgimą.
Vakaras ramus, tiesa liūtis praėjo, miegas taip pat geras, gal ir nuo nuovargio po kelionių. Tiesa ryte tas vaikščiojimas pasijautė ne iš gerosios pusės, bet po truputį įsijudinti pavyko.
Oras pakankamai vėsus, nors ir saulėtas, tiesa stiprus vėjas. Dar ryte galvojau, gal ir ilgomis rankovėmis reikės marškinėlių, bet atšilo pakankamai ir jų neprireikė. Startas 11.00, prieš tai registracija starto vietoje. Savijauta gera, įtartinai gera.
Pagaliau startas ir pradžia gana lengva, bet greitai tai ir baigėsi. Iš pradžių pabėgo du varžovai, o po pirmo kalno didžiosios pakalnės paleidau pora varžovų ir visą likusį laiką iki pat finišo bėgau vienas. Priekyje tolsta, iš galo nesimato. Ir vienam bėgti tokią vėjuotą dieną malonumas menkas, ypač jei dar į kalną tuo metu reikia kopti. Taigi visąlaik kova daugiau tik su pačiu savimi. 5-oji vieta, laikas tradicinis šioje trasoje (1,14,14), jau keletą metų svyruoja kone toks pats. Tikėjausi geriau, bet yra kaip yra, gal tiek ir tesu šiuo metu pasiruošęs..
Po finišo dar maitinimo punkte pasiėmiau bananų, vandens, kitoje vietoje arbata su sausainiais. Atidavęs numerį dar gavau kokybišką bėgimo simbolika papuoštą puodelį.
Dar kiek lengvai pabėgiojau, nusiprausiau ir atėjo apdovanojimų laikas.
Tradiciškai prieš juos koncertas, šį kartą Nidos liaudies muzikos kapela. Retas atvejis, kai į bėgimus atvyksta miesto meras. Šį kartą Neringos meras įteikinėjo apdovanojimus, dar keletą kartų pasakė kalbas.
Po apdovanojimų programa dar tesėsi toliau, bet kadangi važiavom namo, toliau neteko juose dalyvauti.
Tradiciškai Nidos 1/2 maratono aukštą organizacijos lygį surengdami dar vieną bėgimo šventę. Nors ir sunki bėgimo trasa, bet šiltas bendravimas, pajūrio klimatas, įvairios lengvatos dalyviams sukviečia būrį dalyvių į startą. Tikėsimės kitąmet vėl įvyks šį bėgimo šventė ir vėl galės čia atvykti.

2011-09-11

Vilniaus maratonas 2011

Rudens varžybų sezonas prasidėjo ir pirmasis startas neretai būna Vilniaus maratonas. Šiemet dar vasario mėnesį pamatęs trasą ir nuostatus atsisakiau maratono ar 1/2 maratono - nei laiko, nei vietos, nei naudos tokiomis sąlygomis. Likus porai savaičių iki starto susiorganizavome estafetės komandą 4x10,5km - tokia distancija sezono pradžiai visai nebloga, o ir starto mokesčiai ne taip skaudžiai ,,kandžiojasi", nors ir tai 30Lt už 10km dar neteko mokėti.
Varžybų savaitę savijauta buvo prasta, atšalus orams pasigavau slogą, bet reikėjo bėgti. Varžybų dieną teko keltis prieš 5 val. ryto, kadangi startas atkeltas iki 9,30. Pora valandų kelionės per vietomis tirštą rūką ir starto laukimas, kadangi teko 3-iasis etapas. Dar kiek pakalbėjome su kitais maratonininkais ir naujas anekdotas atsirado: kiekvienam davė po kempinę, mat prie vandens jų nebebus. Dar pajuokauta, jog kitais metais matyt pačiam reikės neštis ir vandens butelius visus 42,195 km.
Jau starte žinojome, kad rimtų varžovų nebus, todėl tiesiog reikia tvarkingai subėgti ir tiek. Taip ir buvo - jau po pirmo etapo bėgome pirmi ir jau gana toli nuo varžovų. Paėmiau estafetės lazdelę ir išbėgau savąjį 10,5km.
Oras šaltokas, iš pradžių dar šalo raumenys, bet antroje pusėje išlindus saulei jau ir per karšta pasidarė. Pati trasa nedaug kito nuo pernai (gal ir dėl politinės situacijos) - vietoj atkarpos Žalgirio stadione trasa ,,patempta" į Užupį, nors nuo to geriau kažin ar pasidarė. Kadangi teko 3-iasis etapas, atsirado tradicinė problema ratų sistemos bėgimuose: ratu ar dviem atsiliekančiųjų kitų dalyvių lenkimas. Mums pasisekė, kadangi bėgome pirmieji kelią ,,valė" dviratininkai, tačiau kitiems, maratono lyderiams teko patiems ,,irtis" per dalyvių mases. Išbėgau, bet ,,nesibėgo", jautėsi slogos padariniai, be to prisidėjo ir skrandžio problemos, todėl didžiąją dalį trasos teko kentėti dėl pašalinių dalykų, o ir pati trasa pasirodė tokia ilga ir savotiškai nervinanti. Atbėgau per 36,50, gana silpnokai, bet tokioje trasoje, tokiomis aplinkybėmis visai neblogai dar. Po bėgimo maišelis su buteliuku vandens, kažkokiu šokoladuku, jogurtu ir obuoliu, bei medalis ant kaklo, tiesa šį kartą vizualiai gana pigios kokybės.
Apdovanojimas turėjo būti 13,00, tačiau kaip ir pats startas vėlavo. Be to ir pats apdovanojimas savotiškas chaosas: pakviečia kažką, tas neateina, tada pradeda ieškoti kur gi jis gali būti. Keistoka, tuo labiau jog organizatoriai puikiai turėtų žinoti, kaip ši problemą sprendžiama LAF varžybose. Patys apdovanojimai kuklūs: taurelės, diplomai ir viskas (atskira kalba absoliutūs nugalėtojai). Pagal oficialius nuostatus estafetės 1-3 apdovanojamos taurėmis ir AVON prizais, 1-5 - Radiocentro dovanos. Realybėje gavome vieną taurę (reikės matyt skaldyti ar per ebay parduoti :) ), vieną diplomą (copy paste :) ir kiekvienas po AVON maišelį su dezodorantu ir dušo žele. Hm tai tikriausiai Radiocentras diplomą sugebėjo ,,išspausti" ir tai tik pirmoms 3-ims komandoms :)
Apskritai bėgimas palieka dvejopą įspūdį: lyg ir plačiai išreklamuotas kone prestižinis renginys, bet įdomus kone tik dalyvių artimiesiems. Ypač tai pasijautė bėgant maratono, 1/2 maratono ir estafečių dalyviams, gal ir dėl ankstyvo starto laiko. Starto mokesčiai tarsi prestižinių komercinių varžybų - prizai kai kur net kaimo bėgimuose geresni (išimtis patvirtinanti taisyklę - absoliutūs maratono nugalėtojai). Labai daug reklamos, informaciniuose portaluose taip pat nemažai informacijos - tiesa kaip visada manoji pavardė pasirodė sunkiai ,,įkandama"... :) Puikus renginys tiems, kurie nori pasigirti prieš kolegas, jog prabėgo kažkurią distanciją, tuo labiau, jog šiemet rezultatai jau pateikiami labai operatyviai.