2012-06-26

Olimpinės dienos bėgimas 2012

Prieš savaitgalį iškilo klausimas, kuriose varžybose dalyvauti: Marijampolėje 10000m Lietuvos čempionate, Elektrėnuose 21,1km ar 10km, Vilniuje 10km. Pirmiausiai teko atmesti sūduvos variantą - dėl darbų niekaip nebūčiau spėjęs penktadienį vakare nukakti iki starto vietos ir paskui vėl grįžti. Elektrėnai taip pat mažai viliojo - bėgimo taurės etapų neberenku jau po chaoso Molėtuose. Vilnius kaip dažnai būna viliojo savo marketingu: kone visuose didžiausiuose interneto portaluose informacija apie šį renginį, olimpiniai metai, o ir dalyvauta jau ne kartą. taigi šį kartą vėl nusprendžiau dalyvauti olimpinės dienos 10km bėgime. Pirmas klausimas registruojantis ,,ar turite sveikatos pažymą?". Skaičiau nuostatuose apie tai, pasiėmiau, dėl to man problemų nebuvo, tik nustebino toks griežtas kontroliavimas, praktiškai tik šiose vienintelėse varžybose to ir tereikalauja. Kai kuriems prie registracijos stalo ir baigėsi 10km bėgimas, teko rinktis 1988m ar tiesiog apsisukti ir eiti (ar važiuoti) atgal. Oras pasitaikė drėgnokas - prieš tai ilgokai lyta, trasa miško takeliuose sunkoka, šlapia, purvina, prieš startą prie stadiono su šepečiais dar sausino balas kažkas iš organizatorių. Prieš pat startą pradėjo lįsti saulė ir pats oras tapo savotiškai sunkus. Tradiciškai 10km startas vėlavo, šį kartą 8 minutes, nors 1 mylią paleido net keliomis minutėmis anksčiau. Prieš varžybas planai nedideli - 10-ukas. Po starto pirmame rate pabėgo 3 pirmieji, kurį laiką bėgau vienas, bet gana greitai prisijungė vienas kolega iš galo ir kartu bėgome kone iki finišo - aš per plentą pavesdavau, šis per miškus - kol paskutiniame km paleidau: šiaip ar taip 10-ukas jau ramiai buvo. Po finišo iš karto maišelis su buteliuku vandens ir marškinėliais - paprasta ir greita sistema, nebereikėjo kaip ankstesniais metais keliauti su popierėliais ar numeriais kažkur į kitą stadiono galą ir pan. Apdovanojimai tradiciškai greitai, tik šį kartą ilgokai reikėjo laukti moterų 10-uko pabaigos. Olimpiniais metai tikėjausi kažko su olimpiniais simboliais, bet tiesiog akiniai nuo saulės - na geriau nei n-oji kuprinė, kurias dalindavo prieš tai pora metų. Apskritai varžybos paliko neblogą įspūdį, tik nustebino mažas dalyvių skaičius. Gal tam įtakos turėjo ir varžybų pasirinkimas tomis dienomis ir biurokratinis pažymų reikalavimas. Reklama lyg ir gera buvo, lyg ir turėjo dalyvauti žymiai daugiau vilniečių mėgėjų, bet ir šių kažkaip labai mažokai. Iš kitos pusės gal ir gerai, kad tų dalyvių mažai - tokioje trasoje fiziškai neįmanoma daug sutalpinti jų, 5 ratai jau nemažai ir antrame rate prasideda lenkimai ratu.

2012-06-13

Aplink Totoriškių ežerą

Senokai jau norėjosi išbandyti šį bėgimą, bet vis kažkaip neprisiruošdavau, todėl šiemet pagaliau nusprendžiau tai ištaisyti. Apskritai tai viso miesto šventė, kur bėgimas tik vienas iš daugelio renginių, todėl diena žadėjo būti kupina įspūdžių. Kelionė gana tolima, todėl ir išvažiuoti teko anksti. Atvykę greitai radome varžybų centrą ir pasiėmėme numerius, kurie jau buvo paruošti pagal klubą. Diena stebino savo orais: nors ir buvo prognozuojamas silpnas lietus, bet buvo saulėta ir vis labiau šilo. Padarėme apšilimą ir stojome į startą, pakankamai gausų Lietuvos mastu. Tikėjausi greitos pradžios, dėl to tai per daug ir nenustebino, nors ir tepasivijau pirmuosius jau baigiantis pirmajam km. Antras tempas panašiu tempu ir grupė ėmė byrėti, be to ir kalnuota trasa darė savo. Trečiame km jau išėjau vienas į priekį, kelią darė pora policininkų su motociklais. Karšta diena, neretai bent vienas jų važiavo per kokius 5-10 metrų ir nuo to išmetamųjų dujų kvapo vietomis vos ne vimdyti jau pradėdavo. Po trečio km tempas stabilizavosi ir taip artėjau link finišo. Paskutinė kliūtis - ilga šventės mugių zona. Nors žmonių dar ne itin daug buvo (tikriausiai ir dėl to varžybų startas kiek ankstyvesnis), bet vis tiek sunkiai traukėsi jie iš kelio, sunkiai sekėsi ir motociklininkams - kartas nuo karto jau ir lenkti ar bent susilyginti su jais jais reikėdavo. Ne pats greičiausias paskutinis km išėjo, bet atsarga buvo pakankama ir atbėgau 1-oje vietoje. Po finišo grąžinę numerius gavome po buteliuką vandens ir gairelę, kažkas iš teisėjų paskelbė, jog apdovanojimas 12.00. Kiek pabėgiojome ir laukėme apdovanojimų, bet teko kiek ilgiau palaukti - prasidėjo kaip ir rašė nuostatuose 12.30. Sunkokai sekėsi skaityti pavardes vedėjui, kuris matyt įpratęs garsiai rėkauti, pranešinėti ir nepratęs prie mikrofono - ne kartą klydo, kaip neretai ir prie mano pavardės taip pat. Po apdovanojimų dar kiek apsiprausiau Lukos ežere ir miesto šventė Trakuose tęsėsi. Apskritai varžybos įdomios ir neblogai suorganizuotos: netradicinė Lietuvoje 6km distancija turi savito žavesio, kalnuota, nenuobodi trasa, tvarkingas teisėjų darbas, atminimo dovanėlės po finišo, ežerai šalia - gerai, kad varžybos ne žiemą. Kiek sunkiau prasibrauti bėgant per mugininkus, bet gerai, kad tik vienas ratas: jei tektų bėgti dar ir antrą ratą kiltų dar daugiau problemų - ir trasos tvėrimas visame rate, ir prekeivių., ir pirkėjų daugiau, ir bėgikai daugiau išsiskirstytų, ilgiau vieni kitiems maišytų ir vieni ant kitų pyktų. Daug ką lemia ir tai, kad tai viso miesto šventė, reikia koordinuoti daug renginių.

2012-06-03

LAF taurė 2012

Retas atvejis, kai dalyvauju stadione. O šiemet iš viso keista situacija susidarė: praktiškai nė vienos treniruotės stadione, startukų nemačiau nuo 2011 Lietuvos vasaros čempionato, tiesiog bėgiodavau ir dalyvavau keletoje varžybų plentu. Šį kartą teko pasirinkti neįprastą sau 5000m distanciją, kurios jau kokius 3 metus nebuvau bėgęs. Visa tai sudėjus susidarė papildoma jaudulio porcija. Į varžybas teko išvažiuoti 7,30 nuo maniežo - kadangi važiavau sporto mokyklos autobusu, tai teko derintis prie to, nors man startas tik 19.00. Taigi Kaune buvom apie 10 valandą, iki starto 11 valandų, taigi kiek paturistauti buvo laiko - negi visą laiką sėdėsi vienoje vietoje ar vėjų traukiamame stadione?.. Oras kaip reta šaltas - jei prieš pora savaičių per varžybas kepėme iš karščio, tai šį kartą teko ieškotis storesnės aprangos, šaltas vėjas, protarpiais lietus, ne itin aukšta temperatūra - nemaža dalis ir per varžybas su beveik rudenine apranga dalyvavo. Padariau apšilimą, kiek pasigreitėjau, bet nors ir kaip ištempta programa, bet vis tik ji vėlavo 11 minučių. Pagaliau startas, pradžia kaip ir normali, bet jau po pirmo rato teko paleisti pirmuosius 3 varžovus - gal dėl vėlavusio starto ir atšalusių raumenų, gal dėl didelio man tempo ėmė traukinėti raumenis. Kiek sulėtinau tempą, po truputį lyg ir įsibėgau - priekyje tolo po truputį, iš galo dar kurį laiką lyg ir netoli buvo, bet palaipsniui nutolo. Dar vienas startas, kai kone visą distanciją bėgu vienas. Taip ir finišavau 4-oje vietoje, laikas ne itin geras, bet įvertinus pasiruošimą logiškas. Ne itin maloni situacija, kai bėgi, jauti, kad viduje gali, o tarsi neperjungi aukštesnės pavaros - per likusį laiką reikės kaip nors ištaisyti tai. Po varžybų vėl teko skubėti - šį kartą jau visas autobusas laukė manęs, kadangi rungtis buvo paskutinė. Trumpai dar pabėgiojau, nusiprausiau ir spėjau laiku. Apskritai sunku kalbėti kažką apie varžybas stadione - renginys kaip ir oficialus, nieko čia daug neprikursi, tiesa labai ištempta ir dar vėluojanti programa pliusu tikrai netapo. Lyg ir bandyta kažkokia reklama, bet po varžybų, kai jau ėjau pasiimti savo daiktų į tribūnas, jos buvo aklinai tuščios - žinoma varžybų pabaiga, bet ir apskritai kaip visada praktiškai visi žiūrovai kiti dalyviai, treneriai ir jų giminaičiai, draugai.