2013-10-27

Graužikai - Kelmė 2013

Vienas iš tradicinių ir gana senų bėgimų Lietuvoje, tiesa pastaraisiais metais gerokai sunykęs vyko ir šį rudenį. Tradiciškai ir šį kartą čia sudalyvavau - nuo pat 1997 nė karto dar nepraleidau šio bėgimo, nors keitėsi ir nuotoliai, tvarka, nors pagrindinė trasa liko ta pati.
Atvažiavome kiek anksčiau šį kartą - visai netoli važiuoti. Užsiregistravom, per daug nebuvo problemų - dalyvių gausa bėgimas nepasižymėjo, iš viso 8,2km (ar 8km? - startas ir finišas visada ten pat, bet nuostatuose distancija kinta) pasiryžo įveikti 52 bėgikai. Iš esmės didžioji dauguma dalyvių vietiniai, jauniai, jaunimas - gana keistokas organizavimas ta prasme, kad tėra tik 3 amžiaus grupės (14-15m, 16-17m ir virš 18m) ir visi bėga 8km.Nprs prisiminus savo patirtį 12 metų jau esu bėgęs 8,2km per varžybas, 13-os - 11,1km, tiesa kartą ar du metuose tiek ir tebėgdavau per varžybas. Būtų kvaila tokio amžiaus koncentruotis į specialų pasiruošimą tokioms distancijoms, bet kartais gal ir praverstų ir tokie bėgimai paruošiamuoju periodu. Bet šiuolaikiniam jaunimui labai jau baisiai atrodo prabėgti tiek km...
Nors į starto vietą turėjo išvežti 12,30, bet kiek anksčiau išvežė. Vietoje pasidarėm trumpą apšilimą ir į startą. Oras grynai rudeniškas, apsiniaukę, vėjas, paskutinius km ir lietus pasirodė. Iš pradžių šoninis pavėjui, paskutiniai km ir prieš vėją, Trasa man jau puikiai pažįstama, kalnai ir posūkiai aiškūs.
O pats bėgimas Drevernos kopija - visą laiką vedžiau, bandžiau atkabinti, bet vėl finiše stebėjau varžovo nugarą, bet šį kartą per daug ir nebesistengiau finiše - šiaip ar taip varžovas ne mano amžiaus grupėje.
Po finišo kiekvienam dalyviui medalis, pasivaišinom organizatorių karšta arbata ir kiek pabėgioję vos spėjom persirengti ir prasidėjo apdovanojimas: pirma vieta taurė, medalis ir diplomas, prizininkai medaliai ir diplomai, absoliutiems nugalėtojams dar šakočiai.
Apskritai varžybos daug kuo primena prieš savaitę vykusį bėgimą Drevernoje: gana trumpa distancija (6,2km ir 8,2km), abu renginiai skirti paskendusiems žmonėms atminti (nors Kelmėje to nebeliko bėgimo pavadinime), panašūs apdovanojimai (Dreverna tik išskyrė amžiaus grupių nugalėtojus piniginiais prizais), dalyvių dauguma aplinkinių kaimų gyventojai, trasa bent man įdomesnė Kelmėje.
Trumpai sakant Kelmės bėgime nieko naujo - tradicinė trasa, tradicinis sutikimas, tradicinis bėgimas.

2013-10-22

Bėgimas G.Paulioniui atminti

Ne pirmus metus vykstatntis bėgimas (pasirodo jau 9-asis buvo), kuriame šiemet nusprendžiau sudalyvauti - visada įdomu aplankyti vietas, kuriose dar nebuvau, prabėgti trasas, kuriose dar nebėgau. Iš karto kilo klausimas kur ta Dreverna ir kas tas G. Paulionis, bet su šiandieniniu internetu gana greitai radau Klaipėdos apylinkėse miestelį ir įdomią istoriją, kaip vienas žmogus su irkline valtimi plaukė per Baltijos jūrą, pasiekė Švedijos, Danijos krantus, o grįždamas atgal pateko į audrą, kurioje nuskendo ir garsusis keltas ,,Estonija". Nepasigailėjo gamtos stichija ir vienišo keliautojo, o valties nuolaužas ir kūną grąžino prie Nidos krantų... Istorija kažkuo primenanti Dariaus ir Girėno skrydį per Atlantą, bet su skirtingu atminimu ir žinomumu.
Išvažiavau gana anksti, oras šaltokas, bet saulėtas. Panašus jis buvo ir per varžybas, tiesa dar vėjas sukilo, nors gal kaip prie marių tai gana normalu. Atvažiavęs pasiėmiau numerį, sumokėjau 5Lt startinį mokestį, ir galvojau kiek apsidairyti po gyvenvietę, bet ne itin buvo į ką žiūrėti - tiesiog paprastas gana naujo statymo kaimelis, kurių Lietuvoje ne vienas ir ne du.
Iš pradžių į startą išvežė vaikus 3,1km, o aš pradėjau daryti apšilimą. Savijauta gana nebloga, nors 6,2km man labai neįprastas nuotolis - per metus kartą ar du tiek mažai tebėgu. Pati trasa labai paprasta - startas miestelyje prie mokyklos, už kelių šimtų metrų posūkis ir išbėgimas iš gyvenvietės. Dar vienas posūkis, tiltas su įspūdžio nedarančio trumpu kalniuku ir gana ilga tiesioji pakei Vilhelmo kanalą, šiokia tokia vos pastebima įkalnė, posūkis ir dar vienas tiltas šį kartą per patį kanalą, nedidelė nuokalnė ir apibėgus aplink mašiną atgal iki mokyklos. Gana lygi ir greita trasa, tiesa kiek skurdoka ir nuobodoka, gal dėl lygaus plento, gal ir dėl oro ar rudens, ypač palyginus su panašaus atstumo trasomis Trakuose ar Vilkaviškio rajone.
Startas turėjo būti 12.40, bet likus 15 min jau pradėjo šaukti teisėjai ,,iki starto liko 6 minutės", greitai dar persirengiau ir stojau į startą. Keistas vaizdas, kai bėgime tik 15 dalyvių, žinoma vaikų visada daugiau ir šį kartą jų 3,1km buvo apie 50. Taigi startas, kurį vos išgirdau - tarsi už poros šimtų metrų kažkas iš po žemių pokštelėjo 8 minutėmis anksčiau nei planuota. Nors dalyvių ir nedaug, bet nusiteikę agresyviai starte - teko pora šimtų metrų brautis iš ,,dėžutės" į priekį. Po to pradėjau vesti bėgimą, ,,prisikabino" vienas varžovas. Keista bėgti 6,2km, kai prieš pora savaičių bėgai 21,1km - ir bėgi, ir nori greičiau bėgti, bet tarsi koks greičio ribotuvas uždėtas. Vis bandžiau ,,atkabinti" tą varžovą, bet likus maždaug km jis pagreitėjo, atitrūko apie 10 metrų, dar pasivijau, bet dar vienas jo pagreitėjimas, dar vijausi, bet čia jau ir finišas. Antra vieta irgi neblogai, laikas irgi pusėtinas, kokio maždaug ir tikėjausi, skirtumas tarp pirmos ir antros trasos dalies nedidelis, tuo labiau, kad atgal prieš vėją teko bėgti.
Po varžybų dar kiek pabėgiojau, nebespėjau prie organizatorių arbatos. Apdovanojimai gana keistokai išdėstyti pasirodė - vaikams, pagrindinei amžiaus grupei už pirmą vietą taurė, piniginis prizas, medalis, už antrą - trečią tik medaliai (neįpatingi, gana standartiniai, kuriuos kai kurie bėgimai ir už dalyvavimą duoda), už ketvirtą marškinėliai. Paskutinei amžiaus grupei už pirmą vietą dvi taurės - tiksliau taurė ir suvenyrinė vėtrungė - pagrindinis bėgimo prizas. Žinoma tai organizatorių pasirinkimas, nors kiek supratau jie ir patys dar ne visai apsisprendę į kurią pusę kreipti bėgimą. Likus mėnesiui iki bėgimo jau buvo informacija, kad nevyks šiemet, paskui vėl nusprendė organizuoti. Gal dėl to ir dalyvių minimaliai - aišku pagrindinė priežastis tikriausiai tą pačią dieną vykęs bėgimas Vilniuje, o kitą dieną Kaune, be to ir geografinė padėtis, praktiškai Lietuvos kraštas. Kas stebėtina, kad labai mažai klaipėdiečių, dauguma aplinkinių miestelių gyventojai.
Apskritai bėgimas tvarkingai organizuotas - bėgant plentu policijos palyda, toks savotiškas Klaipėdos krašto svetingumas.  Kaip tokiam miesteliui visai neblogas bėgimo renginys, bet norint jį perkelti į aukštesnį lygį (ką lyg ir norėtų organizatoriai) dar turintis nemažai kur tobulėti ar ką keisti.

2013-10-09

Bėk už Kauną 2013

Ruduo gausus bėgimų, šį savaitgalį jų buvo bent 3, bet kadangi 2 iš jų vyko šeštadienį, kuris šį kartą man buvo darbo diena, teko rinktis bėgimą Kaune. Būtent teko, nes atsiminimai iš pernai buvo gana dviprasmiški: lyg ir gražus bėgimas, bet turėjęs daug netikslumų, o žadėti prizai už prizines vietas iki šiol taip ir neatsirado. Bet vis dėl to nusprendžiau sudalyvauti šiose varžybose, suderindamas kelionę į varžybas su kita veikla.
Varžybų tinklapis veikė gana senokai, rugsėjo pradžioje užmečiau akį į nuostatus ir per daug nebesukau galvos - maža kas gali iki to laiko atsitikti. Likus porai dienų iki varžybų dar sykį peržiūrėjau juos, niekas nepasikeitė - ,,info" dalyje ir iki šiol parašyta, kad registracija iki 10 01 25Lt, o iki pat 10 06 30Lt už 10km. Tą mačiau ir seniau, galvojau ir varžybų dieną registruoti, bet taip įdomumo dėlei pažiūrėjau į ,,registracijos" dalį ir ten staigmena: kainos po 10 01 šoka iki 35Lt, o paskutinėmis dienomis ir iki 45Lt. Dar kitoje dalyje prie ,,taisyklių" dar kitokios kainos iki 10 01 30Lt, keleta dienų 35Lt, o paskutinėmis - 40Lt. Vienas tinklapis, o trys kainų variantai, o realus pasirodė tas, kuriame šios didžiausios. Įvertinus šį neatitikimą iš karto prisiminiau kitas varžybas, kurias organizuoja šie organizatoriai ir nusiteikiau kitiems galimiems nesklandumams.
Oras varžybų dieną geras pasitaikė - nors ir apsiniaukę, bet rudeniškai gaivu, silpnas vėjas, lygi 4 ratų trasa nuteikė gerai. Gana sėkmingai atsiėmėm numerius, šį kartą čipai ant pačio numerio, nereikėjo ant batų papildomai segtis šių. Prieš varžybas savotiška problema visada būna tualetai - šį kartą buvo 4 biotualetai, bet kai netoli akropolis galima ir juo pasinaudoti apšilimo metu, čia eilių nebuvo.
Iki starto vėl reikėjo brautis per masę dalyvių, bet gana draugiškai visi praleido į priekį. Kartu leidžiami visi: 10km, 5km ir estafetė 4x2,5km, iš viso kokie 600 žmonių ir Laisvės alėja pasirodo nebe tokia jau ir plati, tuo labiau kad starto vieta dar susiaurinta.Bet kadangi stovėjau priekyje pavyko gerai išbėgti, nors kai pažiūrėjau rezultatus kiti po minutę ir daugiau iki starto linijos keliavo. Iš pat starto tempas didelis - ir 5km ir estafetės dalyviai rovė į priekį, o ir 10km šį kartą stiprūs bėgikai susirinko. Iš pradžių dar bandžiau ,,kabintis" prie pirmųjų, bet po 1,5km paleidau ir gana ilgą laiką bėgau vienas. Nors trasa ir labai lygi bei tarsi ir tinkama laikui, bet jau antrojo rato pirmoje pusėje ėmiau lenkti ratu atsilikusius dalyvius ir kuo toliau, tuo labiau pats bėgimas tapo savotišku manevringumo patikrinimu ir laisvų vietų bėgti ieškojimu. Trečiojo rato viduryje dar vienas varžovas prisivijo ir kurį laiką dar pabėgęs už nugaros ir radęs progą per tą masę pats išlindo į priekį,o aš ,,užsikabinau". Iš pradžių teko kiek pakentėti, paskui jau jaučiau, kad galiu kiek greičiau bėgti, bet didelio noro ne itin ir buvo - šiaip ar taip bėgau 4-as be vilčių prisivyti pabėgusius, o be to jaučiau, kad finiše ,,susivalgysiu" priešininką, ką ir padariau išbėgęs į paskutiniąją tiesiąją. Po finišo kiek pasimaišiau po finišo zoną, užkabino medalį - gražus, bet kažkoks tarsi su dėmėmis, lygiai kaip ir pernai, tiesa šiemet neparūdijęs. Kitoje vietoje dar duonos, pagrindinio bėgimo rėmėjo, maišelį įteikė - kaip ir pernai, tiesa šį kartą mažesnė įvairovė ir kiekis.
Kiek pabėgiojau po varžybų, greitai ir apdovanojimai buvo - tradiciškai šių organizatorių vienodi: taurės, diplomai ir šį kartą pirmai vietai dar didesnis duonos kepalas. Nors reglamente ir buvo rašyti, kad visi prizininkai gaus prizus, pirmieji gaus marškinėlius. Eilinė organizatorių apgavystė.
Gerai, jei esate kaunietis ar turite kokių giminių čia - apie dušus net kalbos nebuvo. Priešingu atveju kelionė suprakaitavus namo laukia.
Kiek netikėtai sužinojau, kad buvau 3-ias - pasirodo keletas ienternetinių tinklapių aprašė bėgimą, įdėjo rezultatus, tiesa pernykščius...
Apskritai bėgimas turi tarsi dvi kardinaliai priešingas puses: jau pats bėgimas Laisvės alėja puikiai nuteikia, startas laiku, medaliai, duonos maišeliai dalyviams po bėgimo, žiniasklaidos dėmesys - atrodo tarsi labai gražus renginys turėjo vykti. Bet neaiškumai dėl startinių mokesčių, eilinė apgavystė apdovanojimuose, savo pačių pasirašytų nuostatų nesilaikymas varžybų organizatoriams garbės nedaro, tuo labiau kad tai kartojasi ir nekreipiama dėmesio į savo klaidas. Įvertinus bėgimo kainą kyla natūralus klausimas: ar geriau bėgti pvz. Pakruojyje už 10Lt koše ir arbata, amžiaus grupių apdovanojimais, dušais ir pirtimi ar už 35Lt Kaune su duonos degustacija be apsiprausimo galimybės su analogiškais apdovanojimais?.. Žinoma Kaune marketingas suveikė, masinis bėgimas ypač didžiajai daugumai, kuri bėga kartą ar du metuose varžybose jis turėjo patikti, tuo labiau kad dauguma jų net nežino apie alternatyvas ar neiškelia kojos iš savo miesto.

2013-10-01

Nidos 1/2 maratono 2013

Šiemet jau 14-ąjį kartą rengiamas bėgimas, kuriame pastaraisiais metais tradiciškai dalyvauju. Kiek teko kalbėtis ar skaityti šį bėgimą ne vienas iš bėgikų vertina kaip patį geriausią ar bent vieną geriausių Lietuvoje, ir tikriausiai ne veltui. Šiemet su minimaliais pokyčiais naujienų nedaug.
Šį kartą atvykau į Neringą kiek anksčiau ir išėjo tokia pusiau poilsinė, pusiau varžybinė kelionė. Penktadienį atsiėmiau numerį, prieš tai užsiregistravęs internetu ir apmokėjęs sąskaitą. Apsidrausdami nuo besiregistruojančių ir paskui neatvykstančių organizatoriai įvedė išankstinį apmokėjimą - gana logiškas žingsnis, padedangis geriau kontroliuoti realių dalyvių skaičių.
Visą naktį protarpiais pliaupė striprus lietus, pabudus toks pat vaizdas ir kilo negerų minčių, kaip gi čia reikės bėgti, jei toks oras busir per varžybas? Bet per likusį laiką iki starto debesys išsisklaidė, vėjas aprimo ir net saulė išlindo, nors tiesa oras gana vėsus buvo.
Tradiciškai prieš startą čia vykdoma savotiška registracija - vienas žmogus pasižymi lape prie pavardės varnelę. Prie tokios tvarkos pripratęs dar nuo stadiono, maniežo varžybų, bet ten paprastai dalyvių apie 10 ir ta procedūra greitai ir sėkmingai praeina, o šiuo atveju dalyvių virš 200, registratorius vienas, minučių irgi apie 10 - visi grūdasi, vos ne stumdosi, kad tik pasižymėti. Iš kitos pusės ne itin suvokiu tokios registacijos prasmės: po jos bet kuris gali bėgti į bet kurią pusę, kad ir varžybų trasa, numerius taip pat jau atsiėmė dalyviai, kas atvyko, kiek bėgs per tai galima matyti, o sutikrininmui ar numeris atitinka žmogų fiziškai laiko nebelieka.
Šį kartą be jokių oficialių kalbų (dalyvių džiaugsmui) punktualiai pagal nustatytą laiką buvo duotas startas. Kadangi kartu startavo ir 5,4km bėgimas tempas greitai rimtas ir grupė kone iš karto išsibarstė. Gana greitai paleidau pirmąją grupę, keik per greita pradžia man pasirodė. Iš dalies tai pasiteisino - dar per pirmąjį ratą bent keletą optimistų ,,suvalgiau", bet tuo pačiu išėjo taip, kad po pirmojo rato visą likusį laiką teko bėgti vienam - priekyje jau nubėgę, iš galo netoli, bet negi lauksi varžovų. Po truputį krito tempas, bet taip ir pasiekiau finišą 7-oje vietoje. Pats finišas nebuvo pats maloniausias - be įprasto nuovargio dar ir rankas pradėjo traukti mėšlungis - vis tik nepasiteisino optimistinė mintis, kad sušils ir bėgant nebus šalta. Vieta ne pati geriausia čia, nors pagal laiką tik kartą čia tesu bėgęs greičiau - Nidos bėgimas tampa vienu iš tų, kuriame susirinka visi stipresnieji bėgikai, o netavykę tampa savotiška išimtimi.
Po finišo dar kiek pabėgiojau, atsiėmiau dalyvio puodelį - jau 7-ąjį, greitai galėsiu ir servizą Nidos 1/2 maratono tema surinkti. Apsiprausiau veidą marių vandenėliu - pats nesidomėjau, bet berods ir nebuvo kur nusiprausti. Žinoma kas apsistojo Nidoje problemų jokių neturėjo, bet šį kartą Juodkrantėje gyvenau. Dar kiek pasivaikščiojau iki apdovanojimų - po varžybų lipant laiptais iki Parnidžio kopos saulės laikrodžio imi suvokti, dėl ko suoleliai padaryti aikštelėse.
Apdovanojimai šį kartą taip pat be didelių ceremonijų - greitai visus apdovanojo, be daug oficialių kalbų, be šventinės programos ar pan. Šiek tiek su nesklandumais, kai praleido 10-ąją vietą užėmusį bėgiką, bet greitai atitaisė klaidą.
Apskritai labai įdomi bėgikų laiko registravimo sistema, daugiau reikalaujanti žmogiškojo faktoriaus. Darbo kiek daugiau, bet lankstesnė ir patikimesnė sistema - prisiminus čipų istorijas, kai pvz. prieš pora metų olimpinės dienos bėgimo atbėgęs 4-as iki šiol nesu oficialiuosiuose sąrašuose ar šių metų Trakų triatlono estafetę, kai laikai vos ne ,,iš lempos" nukabinti ir nuo realių svyravo apie minutę dvi į abi puses...
Apskritai bėgimas vis gausėja, šiemet tikriausiai ir dalyvių rekordas buvo. Gal dėl oro, gal šiaip bet susidarė vaizdas, kad šiemet tiek pati Nida, tiek pats renginys mažiau šventiškas - tiesiog geras, kokybiškas bėgimas. Viskas greitai, be kažkokių užtempinų. Gerai tiems, kas tą pačią dieną keliauja namo ar nori savo nuožiūra praleisti laiką Neringoje.