2014-03-11

OBELISKAS A. KulviečiuI – Jonava 2014

Šiemet jau 25-asis jubiliejinis bėgimas, ne kartą jau buvau jame dalyvavęs, bet šį kartą su naujovėmis. Pirmiausiai pakeista bėgimo distancija - vietoj tradicinių čia 12,6km padaryti standartinė (ar ,,standartinė") 15km distancija. Be to prisijungė organizatoriai iš pašalies, o tai iš karto davė tiek teigiamų tiek neigiamų rezultatų. Atsirado daugiau reklamos, stipriausiuosius viliojo pažadėti 1500Lt už pirmąją vietą, bet tuo pačiu atsirado ir didesni startiniai mokesčiai, rekordiniai čia - 20Lt už 15km ir 10Lt vaikams (vėliau sumažinta iki 5Lt) bei 15Lt kitiems už 3,4km. Registracija išankstinė internetu, varžybų dieną bent jau oficialiai negalima.
Kadangi reikėjo atsiimti numerius iki 10, kiek anksčiau išvažiavom. Atėjus į varžybų centrą nustebino tušti koridoriai - pasirodo visi laukė sporto salėje eilėje per kokius 40 metrų dėl numerio. Kitame gale viena mergina dallino suplėšytus mažus popierėlius su būsimu numeriu (kurį beje galima buvo susižinoti ant sienos pakabintuose sąrašuose). Paskui su tuo apdriskusiu popieraičiu buvo siunčiama į kitą vietą pasiimti numerio. Keistai neefektyvi ir net beprasmė procedūra. Taip pralaukiau eilėje 30 minučių, kol galų gale ėmė dalinti tuos popierėlius prie 3,4km registracijos ir kolegos paėmė ir manąjį.
Oras pasitaikė išskirtinai geras kovo 11-ajai, tokių orų bėgimo metu tikriausiai niekas neatsiminė, nes kažko panašaus kažin ir ar buvo: kokie +8C, saulė, silpnas vėjelis į nugarą - tarsi būtū jau vėlyvas pavasaris.
Į startą išvežė punktualiai, ten ir apšilome. Starto vieta nekito, tiesiog pačioje Jonavoje padarė kilpą ir taip prailgino iki 15km. Šventinių kalbų nedaug, labai savotiškai atrodė fejerverkas šviečiant ryškiai saulei - tiksliau daugiau dūmų nei vaizdo. Bet pagaliau ir startas ir visi pasileido milžinišku greičiu - pirmuose km nemažai pakalnių, vėjas į nugarą - pirmas km 3,12, o lyderiai jau pabėgę per kokius 50m - 100m. Susidarėm grupelę iš 5 ir pradėjom kartu bėgti. Savijauta keistai gera, iš pradžių dar ir pats užvedžiau. Po kokių 3km vienas atsikabino, po 5km antras, bet žiūriu kad ir man jau vesti ne itin besinori - taip po truputį užleido kitiems dviems likusiems grupelės lyderio vaidmenis. Įbėgom į Jonavą, pasukom į Neries krantinę, o paskui nemačiau ar jiems parodė ar patys taip nusprendė, bet pakilom prieš tiltą į kalnelį. Bėgu, stebiu aplinką, kažkas ne taip - jau ir finišas beveik matosi, tiesa iš kitos pusės. Kaip tik atvažiuoja kažkoks dviratininkas, galbūt koks teisėjas ir maždaug ,,kur jūs čia bėgat, sukit atgal panerius". Garsiai nusikeikiau, kiti kolegos irgi džiaugsmu netryško, bet atgal nebegrįžom, o pasukom kone pagrindine Jonavos gatve. Žinoma eismo čia niekas nestabdė ir nereguliavo, tai ilgai joje neužsibuvom ir perbėgom į šaligatvį. Taip išlindom prie kažkokio memorialo ar karių kapinių ir grįžome į trasą. Sunkiai įkilau į kalną, jau nebesistengiau laikytis ar kovoti su priešininkais - šiaip ar taip jau tikriausiai DQ, o ir geriausiu atveju ne prizinis šešetukas, gale taip pat nieko nematyti, žodžiu įjungiau ekonominį režimą ir ramiai parbėgau į finišą. Nors pasirodo gal ir be reikalo taip susistabdžiau - kone visi pirmieji 22 dalyviai paklaidžiojo, tik ne visai aišku kas kiek ir kaip. Paskui jau atbėgo ir trasą matavęs, taigi tikrai žinojęs kur reikia bėgti, vėliau ir teisėjai atsirado (ar pradėjo rodyti ten kur reikia bėgti) - taip ir rezultatuose gana aiškiai matosi vienas nenatūralus tarpas virš 1 minutės - maždaug tiek (neoficialiai apie 300m)  ir ,,nupjovė" pirmieji.Taip dabar oficialiai parbėgęs 9-as, oficialiai 15km, ir tikriausiai net oficialiai rezultatus kažkur įtrauks į statistiką.
Po finišo atsigėriau arbatos - kiek nustebau, kai po finišo negavau bėgimo dalyvio medalio, kurį kasmet čia užkabindavo. Pasirodo šį kartą medalius keitė į ,,grafkes" - pačiame sporto centre ant stalo prideliota medalių, priduoti matyt labai vertingas ,,grafkes" ir pasiimi medalį. Teoriškai turėdamas šio ,,turto" ir 20 tokių medalių galėjai susirinkti.
Kiek pabėgiojau po finišo, nuėjau apsiprausti į dušą, buvo galimybė už 2Lt  ir į baseiną nueiti, bet po varžybų ne itin norėjosi. Ir tada ilgokai teko laukti apdovanojimų. O šie užtruko - 15 minučių vietinės folkloro grupės pasirodymas. paskui vietiniai apdovanojimai - jonaviškiečiai, mokyklos, klubai (tiesa niekas nesuprato, pagal kokius kriterijus jie buvo apdovanoti), galiausiai ir bėgimų apdovanojimai. Kaip ir žadėta pirmos vietos po 1500Lt, o štai antroji 250Lt. Didelis disbalansas, o žinant kad apdovanojami 6 pirmieji, tai šis tikriausiai ir dviženklę sumą tegavo. Formaliai prestižas, bet realiai vienas džiaugiasi kiti nepatenkinti ar su kartėliu, tuo labiau kad už amžiaus grupes prizai taip pat labai kuklūs.
Apskritai bėgimas nors ir jubiliejinis, bet matyt kaip sakoma ,,norėjom kaip geriau, išėjo kaip visada", o šiuo atveju net prasčiau. Didelė reklama, didesni mokesčiai, o kokybė prastesnė: nesklandi ir paini registracija, pasiklydimai trasoje, neatitikimai apdovanojimuose (dar ir taures pagal amžiaus grupes sumaišė, paskui patys dalyviai ieškojo tarp savęs ir atsikeitinėjo), o ir pats apdovanojimų paskirstymas vertas atskiro klausimo. O ir dalyvių šį kartą ne per gausiausia, ypač vertinant tai, kad daugelyje bėgimų šis skaičius vis didėja. Trumpojoje distancijoje dar didesnė bėda - nemažą dalį matyt atbaidė padidėję startiniai mokesčiai ir prailgintos distancijos. Ką gi jubilienis bėgimas prisvilo, nors norai ir geri tikriausiai buvo...