2016-07-27

Naisiai - Kryžių kalnas - Naisiai

Tradiciškai su Naisių vasaros festivaliu organizuojamas ir bėgimas. Jei pirmaisiais metais dar pačiame miestelyje, tai paskutiniais metais jau iki Kryžių kalno ir atgal. Tradiciškai ir bėda ta pati, kaip beje ir pačio festivalio - visa programa paskelbiama likus tik savaitei kitai iki pačio renginio. Tiesa šiemet bent jau kalendoriuje atsirado anksčiau, nors pačių nuostatų ilgai dar reikėjo laukti.
Registracija iš anksto šiemet internetu, nors vietoje taip pat galima buvo užsiregistruoti ir visiškai nemokama bet kuriuo metu - vienas iš retų belikusių Lietuvoje tokių bėgimų.
Atvykau kiek anksčiau, atsiėmiau numerį ir ramiai laukiau - ne itin ką ir buvo veikti, visa diena sporto varžybos bei vaikų koncertai. Žmonių taip pat nepalyginamai mažiau nei šeštadienį, koncertų dieną, kai mašinų eilės kilometrinės, o žmonių gausybė.
Šių metų naujovė - pakeista starto vieta. Jei anksčiau startuodavome miškelyje miestelio pakraštyje, tai šiemet - Baltų arenoje, naujai supiltame iš žemių statinyje, kažkuo primenančiu senovės graikų amfiteatrus.
Oras varžybų dieną specifinis - stiprus vėjas ir gana šilta. Savijauta prieš startą ne pati geriausia, nors aišku bėgti galima. Apšilau, stojom į startą ir po trumpų kalbų pajudėjom į trasą. Kaip ir tikėjausi vienas varžovų greitai nubėgo į priekį, o aš prisijungiau prie antros grupelės iš 5 asmenų. Per daug į priekį nesiveržiau - dar ilga distancija laukė, o ir į priekį kone visada priešinis gana stiprus vėjas. Prabėgom ir pirmąjį maitinimo punktą, kai kas ir stabtelėjo vandens pasiimti. Jau kaip ir galvojau gal ir į priekį eiti pradėti gaudyti bėglį, kai staiga vienas iš varžovų iš nugaros užkabino mano koją ir, nors ir bandžiau išsilaikyti ant kojų, bet vis tiek nugriuvau ir praslydau žvyru. Aišku ir pats kartais užsižiopsau ir stukteliu varžovams į batą, ir man ne pirmą kartą kiek užkabina, bet taip stipriai ir dar visiškai lygiame kelyje (nei posūkio, nei kalno ar pan. - tiesa maitinimo punktas neseniai buvo) - to dar nėra buvę per visus 20 metų, kai bėgioju. Na ką parkritau, žiūriu grupelė jau nubėga, dar kaltininkas pakėlė greitai, atsiprašė ir nulėkė prie jos. O aš sunkiai įsibėgėjau - iš pradžių visai išmušė iš ritmo, dar apsižiūrėjau per tą laiką kas ir kaip: gerai nubrozdintas delnas, kitos rankos alkūnė, kojos lyg ir nieko. Na ką bėgam toliau - grupelė jau toli pabėgusi kol vėl grįžau bent į panašų tempą, bet ir ši jau subyrėjusi. Žiūriu ir mano įvykio kaltininkas visai netoli - dar apsilenkiau jį, kiek pabandžiau gaudyti priekinius, bet pamatęs kad jau sunku tai bus padaryti nusprendžiau ramiai pabaigti varžybas. Grįždamas dar pasinaudojau vandeniu maitinimo punkte - padavė visą 0,5l buteliuką, nors pora gurkšnių tereikėjo. Taip ir nenustebau, kai parbėgęs iki finišo išgirdau, kaip organizatoriai organizavo papildomą vandens tiekimą, nors viską būtų išsprendę savalaikis vienkartinių indų naudojimas..
Taip gana ramiai ir parbėgau 5-oje vietoje, savo amžiaus grupėje dar 3-ias likau. Finiše pasitiko festivalio mecenatas, visiems finišavusiems medalis, magnetukas ir CD. Iš karto pripuolė ir kažkas ir organizatorių pamatęs mano rankas. Kadangi šalia nebuvo medicinos pagalbos, teko laukti visų finišavusiųjų. Taip ramiai sau kalbu su pažįstamais, kažkas tik captuž rankos - pasirodo medicininė pagalba jau atvyko. Ir net dvi - kita dar iš kitos šventės vietos atėjo. Sutvarstė ir išsiruošiau namo, tuo labiau kad ir dėl apdovanojimų neaišku buvo kada ir kaip viskas bus. Grįžęs dar apsižiūrėjau įdėmiau: be rankų, dar nuprozdinimai ir ant kojos, ant klubo, ant krūtinės - visai neblogas derlius.
Apskritai varžybos paliko nemažai įspūdžių vien dėl pažinties su vieškeliu tarp Naisių ir Kryžių kalno. O šiaip visiškai nemokamos ir dar su atminimo suvenyrais po finišo. Tiesa šiokios tokios problemos su maitinimo punktais, pačių organizatorių nežinojimu kada tiksliai apdovanojimai nėra privalumai. Nors ir yra kur tobulėti, bet dalyvių skaičius šiame bėgime nuolat didėja, galbūt kitamet jų bus dar daugiau, ypač jei dar kaip pasigirdo kalbos, kad į vieną dieną jungs visą festivalį, o ne skaidys per kelias.

2016-07-13

Kauno naktinis bėgimas 2016

Iš tikro visai neplanavau čia dalyvauti - atvykau pasisvečiuoti ir sako, kad kaip tik šiandien kažkoks bėgimas prie pilies. Pažiūrėjau facebook'e kas ir kaip - matėsi iš nuostatų, kad ne itin rimti orgnizatoriai, bet kodėl gi nepajudėjus ta proga.
Atvykom po 21 prie pilies - mašinų pastatyti problemos, nes Kauno pilies prieigose koncertas, žmonių daugybė. Bet radom tarp jų ir registracijos vietą. Eilė judėjo labai jau greitai - pasirodo registruojant terašė vardą, padavė numerį ir šviečiančią apyrankę. Startinis mokestis - pagal galimybes, labdaros bėgimas.
Dar kiek apšilau, nors labai rimtai ir neplanavau bėgti - tiesiog daugiau sudalyvauti. Stojom prie starto linijos, savo žodį tarė ir organizatoriai. Tradiciškai ,,džiaugiamės, kad susirinkot" ir pan., o paskui prasidėjo įdomesnės kalbos, maždaug ,,mes tikėjomės, kad čia susirinks koks 10 dalyvių ir kartu lengvai nubėgsim iki finišo, bet kadangi jūsų tiek daug, tai leisim grupėmis po 100 kas 10 minučių". Kadangi dalyvių beveik 300, tai trys grupės susidarė ir patekau į antrąją.
Na ką pirmieji išbėgo, po to ir manąją grupę paleido. Startas visai greitas, tuo labiau kad iš karto gana stati pakalnė, dėl ko kai kurie netoli virtimo buvo. Nors labai rimtai ir nebėgau, bet treniruotę vis tik nusprendžiau pasidaryti, tuo labiau kad po kokio pusės kilometro vienas likau. Dar kažkiek pamanevravau tarp žmonių Santakos parke, nusileidau prie Vytauto bažnyčios į krantinę ir taip iki finišo. Bet gerai, kad pažiūrėjau kokia trasa, nes nieko iš organizatorių nesimatė pakeliui.
Parbėgau, dar kiek pabėgiojau ir išvažiavau - kažkaip nieko ir nebesitikėjau, nors nuostatuose ir buvo numatyti apdovanojimai. Pasirodo nuojauta neapgavo - laikus užfiksavo tik pirmo bėgimo ir tik pirmų 32 dalyvių.
Po kelių dienų oficialioje spaudoje ,,renginys praėjo sklandžiai", nors savo facebook paskyroje patys pripažino, kad ,,pirmas blynas buvo kiek prisvilęs". Na galės kitam renginiui pateisinti savo organizacijos vardą.
Apskritai visai gera idėja, nors vykdymas ir ,,pašlubavo". Puikus oras, gera nuotaika aplinkui, daug dalyvių - puiki proga išbandyti save daugeliui tiesiog bėgiojančių. Lauksim kitų renginių, galbūt patobulės ir organizacija, nors su tokiais srautais nieko keisto, kad kyla problemų, ypač kai už tai atsakingi su sportu ne itin susiję asmenys.

Vaškai - Velniakalnis - Vaškai 2016

Ne taip seniai jau buvau šiame bėgime dalyvavęs, todėl žinojau ko laukti. Savotiškai įdomiau išbandyti naujas trasas, bet tą dieną niekur kitur nei Lietuvoje, nei Latvijoje nebuvo varžybų, taigi keliavau čia.
Užsiregistravau internetu iš anksto ir ryte atvykęs į varžybų vietą atsiėmiau starto numerį. Oras nusimatė vasariškai karštas, todėl iki apšilimo dar paieškojau pavėsio.
Dalyvių kaip ir anksčiau negausiai, nors keletas stipresnių varžovų taip pat atvyko. Iš pat starto vienas jų šovė į priekį, bet po poros km mūsų grupelė šį ,,susivalgė" ir tuo pačiu ,,atkabino". Trasa pirmyn atgal: keletas šimtų metrų asfalto per gyvenvietę, dar per sodybą tikriausiai pats savininkas susidrėkinęs vieškelį, kad taip nedulkėtų, o toliau gana sausas žvyrkelis. Šiek tiek pavingiavimo, posūkis, pakilimas prieš Velniakalnį ir atgal tuo pačiu keliu. Oras ne juokais įkaito - jei į priekį dar priešinis vėjas gaivino, atgal jau tikras karštis pasijuto. Netoli pusiaukelės jau dviese belikom, o dar po poros km kiek pagreitėjau ir finišavau pirmas.
Po finišo radau vandens - priešingai nei prieš pora metų, kai limonadas buvo. Dar kiek pabėgiojau, apsiprausiau seniūnijos tualeto kriauklėje ir laukiau apdovanojimų. Tradiciškai čia medaliai ir diplomai, tiesa šį kartą vietoje dar ir įlaminuoti.
Apskritai tokios ramios, gana tvarkingos, nors ir negausios dalyviu kiekiu varžybos. Jokio startinio mokesčio, daugeliu atžvilgiu minimalistinės, kažin ar daugiau į kažką ateityje ir pretenduojančios - yra kaip yra ir kažin ar kas keisis ateityje.

2016-07-02

Žaliaisiais Dzūkijos takais 2016

Vienas iš seniausių bėgimų Lietuvoje, vykstantis Dzūkijos sostinėje. Gana seniai jau buvau dalyvavęs jame, bet pasitaikė proga ir šiemet ten nuvykau. Prisiminiau, kad ten nuotolį sudaro 6 ratai po 1,5km, bėgimas vyksta parkelyje gana siaurais asfaltuotais takeliais. Prisiminiau ir tiltą, bei po jo sekantį kalnelį ir nuokalnę aplink apleistą pastatą.
Nuvažiavome kiek anksčiau iki starto vietos ir atsiėmėme numerius, sumokėję startinį mokestį 3 eurus ir čipus. Įvertinus pastarąjį faktą tai kone pigiausias bėgimas su čipais Lietuvoje.
Oras dar ne pats karščiausias, bet po vėsesnių orų mažai nepasirodė. Apšilau ir stojau į startą, kuris šį kartą kitoje vietoje, nei prieš 7 metus. Iš karto po starto gana nemažą tempą ėmė diktuoti vienas iš varžovų - kiek paleidau jį, o kiti iš karto irgi ,,neužsikabino". Dar pora šiokių tokių rokiruočių rikiuotėje ir pabėgusysis ,,pagautas" ir atsiliko, toliau tęsėme bėgimą dviese, kol likus ne tiek jau daug iki finišo atsiplėšiau nuo jo. Bet netikėtai iš nugaros dar prisivijo vienas varžovas ir nulėkė paskutiniąja ilgesne tiesiąja į finišą. Per daug ir nebegreitėjau - greitai ,,primečiau", kad ir klubui taškai tiepatys, ir amžiaus grupė ne ta. Taigi po gana intensyvių ir su nemažai įvykių varžybų atbėgau 2-oje vietoje.
Dar kiek pabėgiojau ir pradėjau laukti apdovanojimų, kurie šį kartą vėlavo iš esmės tikslinant čipų parodymus. Keista tradicija tampa situacija, kai čipai ne padeda operatyvumui, o jam trukdo. Kartais kai tiek mažai dalyvių atrodo, kad net patyrę teisėjai greičiau be jokių čipų apsisuktų.
Bet pagaliau sulaukėm apdovanojimų: prizininkams mini taurės, diplomai, medaliai ir dovanų maišeliai, o nugalėtojams diplomai, medaliai ir taurės. Taip keistokai, kai prizininkai gauna daugiau nei nugalėjai, na bet visko pasitaiko. Absoliutūs nugalėtojai dar ir masažą gavo.
Apskritai varžybos gana kuklios tiek savo dalyvių skaičiumi, tiek kitais aspektais. Jei ne čipai, galbūt ir visai nemokamos būtų - o šiuo atveju, kai tiek dalyvių jų ne itin ir reikėjo. Pati trasa viena iš įdomesnių, nors 6 ratai ir duoda kiek nuobodumo, tiesa didesniam dalyvių kiekiui labai sunkiai pritaikoma: jau dabar gana greitai prasidėjo lenkimai ratu, o ir siauruose takeliuose daug žmonių ,,nesukiši". Gal dėl to per daug ir nesistengiama tobulinti, reklamuoti ir plėtoti šį bėgimą, nes per tuos 7 metus, kai bėgau prieš tai čia, praktiškai niekas ir nepasikeitė.

Kauno maratonas 2016

Dar santykinai jaunas bėgimo renginys, bet jau gerai užsirekomendavęs. Šiėmet taip pat atsirado galimybė jame sudalyvauti, tuo labiau kad ir nemokamą registraciją pavyko laimėti loterijoje per A. Vietrino bėgimą. Kurį laiką dar svarsčiau kokią rungtį pasirinkti: aišku maratoną ir 1/2 maratono atnečiau gana greitai - iš po žiemos traumų dar tikrai per mažas kilometražas tinkamai subėgti. Įdomumo dėlei sugalvojau prabėgti šį kartą 5km - nesinorėjo per karščius per daug kankintis, tuo labiau kad didelių tikslų sau šiemet nekėliau.
Atvykau į starto vietą kiek anksčiau - tikėjausi, kad bus dalyvių eilės prie numerių kai tiek dalyvių, bet maloniai nustebau, bet labai greitai atsiėmiau numerį. Tuo metu kaip tik scenoje koncertavo pastaraisiais metais išgarsėję Antikvariniai Kašpirovskio dantys, tai nueklaivau pasisemti geros energijos iki apšilimo.
Oras ne tokskarštas kaip pernai, bet vėsu taip pat nebuvo - kiek pabėgiojau ir stojau prie starto linijos. Priešingai nei ankstesniais metais šiemet ir šioje rungtyje susirinko pakankamai nemažai pajėgių bėgikų. Kaip ir tikėjausi po starto visi greitai pasileido į priekį. Na bent jau man greitai, kai seniai tokiais greičiais nebėgiojau. Stengiausi neatsilikti per daug nuo priekyje bėgančiųjų, bet maždaug pusiaukelėje pamačiau, kad prizininkų trejetukas jau per toli, jog galėčiau kovoti su jais. Ir kone iš karto įsijungė ,,saugus" režimas - nusprendžiau ramiai pabaigti distanciją: šiaip ar taip būti 4-u ar 57-u jau jokio skirtumo. Ramiai laikiau priekyje tolygų atstumą ir taip ramiai tikėjausi finišuoti. Jau ir vos ne rankas pakelti fotografams susiruošiau, kai likus keliems metrams iki finišo dar vienas varžovas pralėkė pro šoną ir galų gale finišavau 8-oje vietoje. Savotiškos nuotaikos po varžybų: lyg ir prabėgau kiek planavau, bet kažkaip po finišo 10km užsinorėjo - labai jau greitai viskas baigėsi, o ir savęs visiškai neišspaudžiau.
Po finišo gavau kokybišką dalyvio medalį, dalyvio maišelį su daugybe visa ko, kiti dalino vandenį ir bealkoholinį alų. Dar kiek pabėgiojau ramiai ir pažiūrėjau 10km bėgimą.
Apskritai varžybos tikriausiai vienos iš geriausių Lietuvoje: tinkamos trasos rezultatams maratonui ir 1/2 maratono, savotiškai įdomios trumpųjų distancijų trasos (nors man asmeniškai per grindinį visada kančia bėgti, o siekiantys ,,asmeninių" turėtų nusivilti - trasos kiek trumpesnės nei turėtų būti), puiki organizacija, dar geresnė nuotaika ir apskritai daroma šventė bėgikams.