2014-07-16

Naisiai - Kryžių kalnas - Naisiai

Tradiciškai jau kelintus metus Naisiuose vyksta festivalis be alkoholio, su įvairiais koncertais, pramogomis ir pan., o paskutiniąją dieną, sekmadienį, paprastai ir bėgimas. Žinoma bėgimas čia tėra kaimo bendruomenių žaidynių viena iš rungčių, nors leidžiama dalyvauti ir kitiems bėgikams, ne tik iš kaimo vietovių. Prieš pora metų buvo 9km, pernai vėl kita distancija, o šiemet pirmą kartą ir distancija nuo Naisių Alkos kalno iki Kryžių kalno ir atgal, viso apie 17,5km.
Dar namuose susižiūrėjau, kad trasa vėl bus vos ne visa žvyrkeliu, vėl teko trauktis krosinius batus. Atvykau į registracijos vietą, pasiėmiau numerį ir gana greitai pradėjau apšilinėti - susiradau ir starto vietą, kiek pabėgiojau miestelio gatvėmis būsima trasa. Savijauta prastoka, per daug ir nesinorėjo ,,draskytis". Oras taip pat savotiškas, toks tarsi slegiantis, sunkus, apsiniaukęs ir vėjuotas, o be to pirmoji pusė trasos pusė daugiau pavėjui, o atgal prieš vėją.
Po trumpų teisėjų ir organizatorių kalbų duotas ir startas - priekyje pora keturračių rodė ir valė kelią nuo mašinų. Pradžia iš serijos ,,niekas nenorėjo bėgti" - išbėgom ir niekas nesiveržė į priekį, bet palaipsniui įsibėgom ir negausi dalyvių grupė išsitempė. Pirmas km miestelio gatvėmis su pora posūkių, o paskui gana ilga tiesioji žvyrkeliu, po kurios likome trise, posūkis ir pirmasis maitinimo punktas. Šioks toks pavingiavimas, dar vienas posūkis ir antroji maitinimo stotelė. Likus kiek iki Kryžių kalno ir asfaltą prisiminėm, prie koplyčios vienas teisėjas nukreipė į centrinę aikštę, kitas stovėjo prie kryžiaus, kurį apibėgę pasukom atgal tuo pačiu keliu. Vėl prabėgom maitinimo punktus - viename jų kaip ir tvarkingai vienkartiniuose indeliuose vanduo, kitame užsukti buteliukai (gerai, kad dar ne stikliniai su atidarytuvu atidaromi) kaip kam paklius: vienuose vanduo, kituose limonadas ar dar kažkoks saldus gėrimas. Likus geriems 4km kiek pagreitėjom po tilto į kalnelį ir trijulė išsibarstė: vienas kiek pabėgo, kitas atsiliko. Paskukom į paskutiniąją tiesiąją - šioks toks kalnelis, priešinis vėjas - kiek atleido tempą ir pasivijau, o šis ,,atsisėdo" už nugaros. Bet už kokio kilometro pagreitėjo ir nubėgo nuo manęs, o aš per daug ir nebegaudžiau - ramiai parbėginėjau į finišą. Miestelyje vėl asfaltas, pora posūkių ir pabaiga. Po finišo kiekvienam dalyviui atminimo medalis ir maišelis su 3 kompaktais.
Kiek pabėgiojau, nusiprausiau šalia esančiame ežerėlyje - kitur ir nebuvo kur, bet vasarą tai ir ne problema. Paskui dar nuėjau kiekvienam bėgimo dalyviui priklausančio maisto davinio: pora mėsos kukulių, pora bulvių, kiek salotų. Po viso šito dar palaukiau iki apdovanojimų beveik valandą, kurie vyko pagrindinėje scenoje. Kaip ir kitų sporto šakų dalyvius apdovanojo taip pat: pirma vieta molinė vaza, medalis ir diplomas, prizininkams tik medaliai ir diplomai.
Apskritai graži įdėja, simboliška trasa (nuo Alkos iki Kryžių kalno), tiesa daugeliui mėgėjų kiek per ilga - registruojantis vis ateidavo su klausimu ,,ar nėra mažiau?" ir dauguma jų nesiryždavo bėgti. Pasiklysti gana sunku, priekyje keturračiai, ant kampų stovi teisėjai, trasa posūkiuose sužymėta, tiesa pačiame miestelyje buvo kas pasiklydo. Pora maitinimo stotelių tokioje distancijoje visai užtektų, nors reikėtų pasidomėti skysčių repertuaru. Dalyvių tradiciškai mažai - labai prastas marketingas, reklama pačio bėgimo: prie festivalio buvo tai paminėta, o toliau jokios info. Platesni nuostatai pasirodė tik likus nepilnai savaitei iki bėgimo. Apdovanojimai labai simboliniai, čia daugiau toks bėgimas kur dalyvauti svarbiau nei laimėti. Visai tiktų mėgėjams, pasiruošusiems įveikti 17,5km ir nebijantiems nulipti nuo asfalto. Tuo labiau kad be startinio mokesčio paketas visai neblogas: dalyvio medalis, 3 kompaktai, maitinimo punktai, šalie ežerėlis apsiprausti. Žinoma tobulėti yra kur, gal kitais metais bėgimas taps rimtesnis ir gausesnis.

Komentarų nėra: