2013-12-22

10-asis Kauno kalėdinis bėgimas

Apskritai žiemą ne itin mėgstu dalyvauti varžybose - šiaip ar taip lengvoji atletika, bėgimas yra vasaros sportas. Nors kartas nuo karto prasijudinti ir išeiti iš treniruočių monotonijos visai gerai.
Šiis bėgima man nebuvo naujiena - jau buvau jame dalyvavęs prieš 5 metus, bet nuo to laiko ne kas ir pasikeitė, tik startas perkeltas nuo pėsčiųjų tilto į kitą parko galą. Trasa ta pati, nors tokiu metų laiku ji labai įvairuoja dangos atžvilgiu: gali būti ir sniegas, ir ledas, ir plentas, ir +5C ir -10C.
Registracija internetu jau gana anksti pradėta, žymiai anksčiau nei pasirodė patys bėgimo nuostatai. Gana kukliame varžybų tinklapyje ir nuostatuose buvo galima rasti visą reikalingą informaciją, net trasos žemėlapį ir kaip atvykti į startą ar po to į baseiną.
Prieš keletą metų kai dalyvavau šiame bėgime dalyvių nebuvo gausu, bet šiemet gal dėl netipiškai šilto oro, gal dėl paskuntiniojo LBMA bėgimo taurės etapo, gal dėl internetinio darbo ar dar neaišku dėl ko į startą susirinko rekordinis šioms varžyboms bėgikų skaičius. Žinoma geras dalykas, bet trasa ir starto vieta tokiam gausiam dalyviui skaičiui ne itin tinkama: praktiškai visa trasa dviračių takeliai ir ypač pimuose kilometruose kol išsitempė visa grupė kai kam galėjo kilti problemų norint bėgti savo pasirinktu tempu.
Registracija išankstinė ir nemokama internetu, o vietoje numeriai išduodami pagal pavardes - gana paprasta, bet veiksminga sistema, pritaikyta individams daugiau.
Oras šiemet pasitaikė labai geras tokiam laikotarpiui - pliusinė temperatūra, šioks toks vėjas, kurio parke ne itin ir jautėsi, trasos danga protarpiais šlapias sniegas, bet daugiau trasos šlapio asfalto. Apšilimo metu teko patikrinti sniego sukibimą - porą mėlynių po griuvimo bent kurį laiką primins šį bėgimą.
Startas duotas punktualiai laiku ir šiokia tokia grūstalynė - kartu dar paleido ir 5,6km, tempas iš karto aukštas ir grupė ėmė tįsti. Batai labai greitai permirko kiaurai, ypač pasitaškius po šlapią sniegą. Pati trasa gana įdomi - šiek tiek posūkių, šiek tiek pakilimų, o pabaigoje gana ilga tiesioji. Gana tradiciškai po kelių km su kažkuo likau vienas ir taip iki pat galo. Tiesa šį kartą nenuobodus bėgimas - ilgą laiką ,,gaudžiau" priekyje netoli buvusį priešininką, o paskui jį apsilenkęs jau pats bėgau, kad nepavytų kitas varžovas. Bet taip ir finišavau stabiliu tempu su šiokiu tokiu pagreitėjimu gale 2-oje vietoje. Priekyje varžovas gana toli buvo, nors pagal oficialius rezultatus vos ne finiše aiškinomės kas nugalėjo.
Po varžybų kiek pabėgiojau, atidavus numerį gavau Kauno BMK stalinį kalendorių, dalyvio diplomą (kituose bėgimuose tai paprastai setifikatu vadinama) ir kvietimą į baseiną, buvo galima pasivaišinti kūčiukais ir arbata.
Po to sekė tikriausiai liūdniausia renginio dalis - apdovanojimai. Atvykau kaip ir nuostatuose numatyta 16 valandą, gana ankštame koridoriuje palei baseino rūbines išsirikiavę stovėjo ar sėdėjo kiti bėgimo dalyviai, o organizatorių nesimatė. Taip laikas prailgo, ypač laukiant 50 minučių tvankioje patalpoje, kur neretai ir pačių apdovanojimų metu prabėgdavo sporto mokyklos auklėtiniai. Patys apdovanotojai choro tikriausiai ir nelankė,o mikrofono neturėjo, todėl ir problemų kas ką pasakė, ką pakvietė irgi pasitaikė. O dar pridėjus ir tai, kad vietomis patys maišėsi ką apdovanoti, kam ką duoti tai bendras vaizdas nekoks buvo.
Patys prizai gana tradiciniai pastaraisiais metais - pirma viena taurė, diplomas ir medalis, prizininkams medaliai ir diplomai.
Apskritai varžybos gerokai pasitempusios palyginus su ankstesniais metais: žymiai daugiau dalyvių, pačio bėgimo organizacija tvarkinga, po varžybų atminimo dovanėlės dalyviams, arbata, kūčiūkai, net baseinas su pirtimi. Tiems dalyviams, kurie nelaukė apdovanojimų kone idealios varžybos, ypač turint omenyje, kad be startinio mokesčio. Po jų susimąstai kokio velnio važiuoti į Vilnių ir ten mokėti nemažus startinius mokesčius, kai net neužsimenama nuostatuose apie apsiprausimą po varžybų, o kiti anksčiau minėti aspektai tokie pat ar dar mažesni nei bėgime Kaune?..Tradicijos (nutrūkusios prieš pora metų, o dabar jau ir visiškai pakeitus trasą), marketingas (tiksliau noras pasirodyti visai Lietuvai per tv ar interneto portaluose), noras pabėgioti Vilniaus centre? Bet kaip sakoma dėl skonio nesiginčyjama, visoki bėgimų yra, visokių ir reikia.

Komentarų nėra: