2016-07-27

Naisiai - Kryžių kalnas - Naisiai

Tradiciškai su Naisių vasaros festivaliu organizuojamas ir bėgimas. Jei pirmaisiais metais dar pačiame miestelyje, tai paskutiniais metais jau iki Kryžių kalno ir atgal. Tradiciškai ir bėda ta pati, kaip beje ir pačio festivalio - visa programa paskelbiama likus tik savaitei kitai iki pačio renginio. Tiesa šiemet bent jau kalendoriuje atsirado anksčiau, nors pačių nuostatų ilgai dar reikėjo laukti.
Registracija iš anksto šiemet internetu, nors vietoje taip pat galima buvo užsiregistruoti ir visiškai nemokama bet kuriuo metu - vienas iš retų belikusių Lietuvoje tokių bėgimų.
Atvykau kiek anksčiau, atsiėmiau numerį ir ramiai laukiau - ne itin ką ir buvo veikti, visa diena sporto varžybos bei vaikų koncertai. Žmonių taip pat nepalyginamai mažiau nei šeštadienį, koncertų dieną, kai mašinų eilės kilometrinės, o žmonių gausybė.
Šių metų naujovė - pakeista starto vieta. Jei anksčiau startuodavome miškelyje miestelio pakraštyje, tai šiemet - Baltų arenoje, naujai supiltame iš žemių statinyje, kažkuo primenančiu senovės graikų amfiteatrus.
Oras varžybų dieną specifinis - stiprus vėjas ir gana šilta. Savijauta prieš startą ne pati geriausia, nors aišku bėgti galima. Apšilau, stojom į startą ir po trumpų kalbų pajudėjom į trasą. Kaip ir tikėjausi vienas varžovų greitai nubėgo į priekį, o aš prisijungiau prie antros grupelės iš 5 asmenų. Per daug į priekį nesiveržiau - dar ilga distancija laukė, o ir į priekį kone visada priešinis gana stiprus vėjas. Prabėgom ir pirmąjį maitinimo punktą, kai kas ir stabtelėjo vandens pasiimti. Jau kaip ir galvojau gal ir į priekį eiti pradėti gaudyti bėglį, kai staiga vienas iš varžovų iš nugaros užkabino mano koją ir, nors ir bandžiau išsilaikyti ant kojų, bet vis tiek nugriuvau ir praslydau žvyru. Aišku ir pats kartais užsižiopsau ir stukteliu varžovams į batą, ir man ne pirmą kartą kiek užkabina, bet taip stipriai ir dar visiškai lygiame kelyje (nei posūkio, nei kalno ar pan. - tiesa maitinimo punktas neseniai buvo) - to dar nėra buvę per visus 20 metų, kai bėgioju. Na ką parkritau, žiūriu grupelė jau nubėga, dar kaltininkas pakėlė greitai, atsiprašė ir nulėkė prie jos. O aš sunkiai įsibėgėjau - iš pradžių visai išmušė iš ritmo, dar apsižiūrėjau per tą laiką kas ir kaip: gerai nubrozdintas delnas, kitos rankos alkūnė, kojos lyg ir nieko. Na ką bėgam toliau - grupelė jau toli pabėgusi kol vėl grįžau bent į panašų tempą, bet ir ši jau subyrėjusi. Žiūriu ir mano įvykio kaltininkas visai netoli - dar apsilenkiau jį, kiek pabandžiau gaudyti priekinius, bet pamatęs kad jau sunku tai bus padaryti nusprendžiau ramiai pabaigti varžybas. Grįždamas dar pasinaudojau vandeniu maitinimo punkte - padavė visą 0,5l buteliuką, nors pora gurkšnių tereikėjo. Taip ir nenustebau, kai parbėgęs iki finišo išgirdau, kaip organizatoriai organizavo papildomą vandens tiekimą, nors viską būtų išsprendę savalaikis vienkartinių indų naudojimas..
Taip gana ramiai ir parbėgau 5-oje vietoje, savo amžiaus grupėje dar 3-ias likau. Finiše pasitiko festivalio mecenatas, visiems finišavusiems medalis, magnetukas ir CD. Iš karto pripuolė ir kažkas ir organizatorių pamatęs mano rankas. Kadangi šalia nebuvo medicinos pagalbos, teko laukti visų finišavusiųjų. Taip ramiai sau kalbu su pažįstamais, kažkas tik captuž rankos - pasirodo medicininė pagalba jau atvyko. Ir net dvi - kita dar iš kitos šventės vietos atėjo. Sutvarstė ir išsiruošiau namo, tuo labiau kad ir dėl apdovanojimų neaišku buvo kada ir kaip viskas bus. Grįžęs dar apsižiūrėjau įdėmiau: be rankų, dar nuprozdinimai ir ant kojos, ant klubo, ant krūtinės - visai neblogas derlius.
Apskritai varžybos paliko nemažai įspūdžių vien dėl pažinties su vieškeliu tarp Naisių ir Kryžių kalno. O šiaip visiškai nemokamos ir dar su atminimo suvenyrais po finišo. Tiesa šiokios tokios problemos su maitinimo punktais, pačių organizatorių nežinojimu kada tiksliai apdovanojimai nėra privalumai. Nors ir yra kur tobulėti, bet dalyvių skaičius šiame bėgime nuolat didėja, galbūt kitamet jų bus dar daugiau, ypač jei dar kaip pasigirdo kalbos, kad į vieną dieną jungs visą festivalį, o ne skaidys per kelias.

Komentarų nėra: