2019-04-14

Kuldigos pusmaratonis 2018

Kartais būna savaitgalių, kai tenka rinktis kuriose varžybose dalyvauti. Šį kartą pasirinkimas buvo tarp Kuldigos ir Šilalės bei iš dalies bėgimo Žukuose. Iš pradžių planas buvo net dviejuose prabėgti: per Žolines ir prieš tai pasirinkau Kuldigą - vis viena diena daugiau atsigauti iki kelionės į Pagėgių kraštą. Užsiregistravau į bėgimą Latvijoje - nepigiausias malonumas, už 10,5km 14 eurų - o Žukų registraciją pasilikau paskutinei savaitei - kainos čia tiek nesikeitė artėjant bėgimui. Bet manasis planas sudalyvauti dviejuose bėgimuose žlugo - likus pakankamai mažai laiko Žolinės bėgimą perkėlė į tą pačią dieną, kaip ir Kuldigoje. Nerimta iš organizatorių pusės, taigi beliko keliauti pas ,,braliukus".
Buvo laikai, kai į Kuldigą važiuodavau kasmet, bet palaipsniui bėgimas, mano akimis, savotiškai ,,išsigimė", o ir vasaros viduryje, kai dažniausiai netoli +30 bėgti 21,1km didelis iššūkis. Šį kartą užteko ir 10,5km.
Startas vėlokai, 18 valandą, taigi nereikėjo keltis anksti. Nuvykau į Kuldigą, kiek pavargau, kol radau registracijos vietą - po paskutinio mano bėgimo čia trasa ne kartą keitėsi. Atsiėmiau numerį ir daug papildomų popierėlių - tiesa kone viskas vaistinės reklama. Dar kiek pasivaikščiojau po miestelį - savotiškai gražus, kaip ir krioklys - ir pradėjau apšilinėti. Savijauta ne kažką, bet visada yra tikimybė, kad per varžybas bus geriau.
Startas kartu su 1/2 maratono dalyviais, taigi masė tikrai didelė. Bet pavyko gerai užsiimti padėtį ir pajudėjom į trasą. Pradžia visai nebloga - susiradau neblogą grupelę ir kol bėgom plentu kone miestelio pakraščiu visai gerai ten jaučiausi. Bet paskui priartėjom prie senamiesčio, prie tilto prieigų, kur ir velnias koją gali nusilaužti per akmenų takus ir grupė greitai nutolo nuo manęs. Tiltas taip pat per daug džiaugsmo neatnešė, o ir dauguma dalyvių bėgo ne akmenuota gatve, o pėsčiųjų taku iš trinkelių. Šiek tiek bėgimo plentu, kilpa ir vėl tiltas atgal, po kurio vėl akmenų kankynė, vienintelis rimtesnis trasos kalnas ir centrinė miestelio gatvė iš trinkelių. Pabaigai vėl kiek plento ir pirmas ratas iš dviejų baigtas. Dar kažkiek vilties buvo atsiradę atsidurti priziniame šešetuke, bet prie tilto jau susitaikiau, kad nieko gero šiandien nebenuveiksiu ir ramiai pabaigiau trasą atbėgęs 8-oje vietoje. Laikas kaip ir pusėtinas, panašiai ir planavau, bet savijauta bėgant ir vieta nieko gero.
Dar kiek pabėgiojau ramiai ir reikėjo jau namo keliauti - kai startas taip vėlai ir namo vėlai teko grįžti.
Apskritai varžybos neblogos tiems, kuriems patinka dideli, gražūs, šiek tiek patosiniai bėgimai, kur daug reklamos, daug triukšmo ir lyg ir kokybiškas renginys. Bet kažin ar bėgimas patiks tiems, kas nori bėgti greitai - nors pati trasa ir lygi ir posūkių ne per daugiausiai, bet akmenų keliai ir trinkelių gatvės nemažai daliai gali pakišti koją, jei ne kurią dar ir išsisukti. Savotiškai įdomu buvo po ilgo laiko vėl prabėgti Kuldigoje, palyginti su ankstesniais bėgimais: jei anksčiau dar duodavo dalyviams marškinėlius, maisto talonų pavalgyti, o ir kainos ne tokio lygio dar buvo, tai dabar viskas daugiau investuota į marketingą, bendrą vaizdą, kitaip sakant savotiškus blizgučius masėms. Pabandžiau, prisiminiau, visai įdomi patirtis, bet iki kito bėgimo čia tikriausiai vėl koks 10 metų turės praeiti, kol pamiršiu trasos ypatumus, rugpjūčio karštį ar tiesiog vėl nugalės smalsumas.

Komentarų nėra: