2013-06-24

Olimpinės dienos bėgimas 2013

Kaip ir kasmet panašiu laiku vykstantis bėgimas, tiesa šiemet kiek pasikeitęs. Anksčiau būdavo metų, kai vos ne slaptai vykdomas - informacijos internete nebūdavo galima rasti arba pateikiama labai vėlai ir tik LTOK tinklapyje, o šiemet jau gana anksti sukurtas atskiras tinklapis. Pirminiame variante dar buvo biurokratinis reikalavimas pasitikrinti sveikatą ir tik su leidimu sportuoti galima registruotis ir dalyvauti. Neturintiems tokio nuoroda į matyt rėmėjų tinklapį, kur už ,,akcijinę" triženklę sumą tai galima gauti tokią pažymą. Tiesa po kurio laiko šis reikalavimas dėl sveikatos pažymos buvo išbrauktas, dėl ko dalyvių ksaičius turėjo padidėti.
Šiemet pirmasis olimpinės dienos bėgimas su startiniu mokesčiu. Nors iš esmės tai nieko stebėtina: nemokamas bėgimas Vilniuje - nonsensas, stebuklas ir apskritai neįmanomas dalykas. Tiesa gerai tai, kad startiniai mokesčiai dar daug ,,nesikandžioja" registruojantis iš anksto. Žinoma galima diskutuoti apie olimpinę dvasią ir pan., bet pati olimpiada jau seniai yra didelė komercija, kartais žmonės ir su olimpiniais normatyvais susimoka už dalyvavimą jose, o be to nemokamas bėgimas čia irgi yra - 1988m, 5km ir 10km jau varžybinis renginys.
Taip pat šiemet pasikeitė renginio vieta - iš Vingio parko persikėlė į Neries paupį šalia Baltojo tilto. Neaišku kiek savo noru kiek priverstinės tokios permainos: Vingio parko stadionas jau gerokai vėluoja su renovacija, net ir Lietuvos lengvosios atletikos čempionatas po mėnesio perkeltas į Šiaulius. Pati bėgimo trasa tapo visiškai plentinė, startas prie VCUP ir tolyn Upės gatve link Žvėryno. Pakeliui prie VPU (dabar LEU) didžiausia įkalnė, įbėgus į Žvėryną posūkis į dešinę ir dar viena įkalnė. Po to bėgant iš trijų pusių galima pasigrožėti Švč. mergelės Marijos nekaltojo prasidėjimo bažnyčia, dar pora posūkių Žvėryne ir vėl atgal Upės gatve, kur pabaigoje vienas iš nemįgstamiausių man bėgimo trasos elementų - kuoliukas ir apsisukimas aplink. Ir taip du ratai.
Registravausi kiek anksčiau, iš karto internetu užsimokėjau starto mokestį, bet numerį pasiimti reikėjo iki 13,30, nors startas tik 15,20. Taigi teko kiek anksčiau išvažiuoti. Susižiūrėjau kur čia galima būtų palikti mašiną, bet visi planai nuėjo perniek - jau apie 12 visa Upės gatvė užblokuota, teko sukti ratus po Vilnių ir palikti automobilį Žvėryne. Pora km pėsčiomis iki registracijos, ten atsiėmaiu numerį, marškinėlius ir vėl parkulniavęs laukiau pora valandų starto.
Sėdėti pavėsyje tokiu oru jau karštoka buvo, bet visas ,,smagumas" prasidėjo kai reikėjo pradėti bėgti. Padariau apšilimą, nors tokiu oru jo daug ir nereikia. Prieš startą pažiūrėjau į varžovus ir reglamentą - galėjau pakovoti dėl prizinio trejetuko, o jei ne 4-10 jau tas pats. Iš starto lyg ir ramiai pradėjau, pora varžovų nubėgo, bet dėl to nesijaudinau - karštis, 10km dar bus laiko ,,susigaudyti". Po poros km viskas kaip ir pasitvirtino, greitis krito, jau kaip ir pradėsiu greitėti, bet žiūriu kad ir pačiam per daug nesinori ,,mirti". Kaip tik tuo metu bėgau 4-as, lyg ir geriau būtų patekti į trejetuką, bet žiūriu kad jau ,,plaukiu" - savotiškas vaizdas: matau kad ir priekyje jau nieko nebėga, bet ir pats ne ką galiu ar noriu priartėti. Taip ir neprisiverčiau pagreitėti, atbėgau gana ramiai 4-oje vietoje. Nors pats bėgimas ir trasa tokie ilgi pasirodė, tiesa ilgai ir bėgau daugiau nei 36 minutes, jei ten tikrai 10km normaliu oru ir per treniruotes greičiau būna. Pati trasa neatrodė labai sunki, kiek nuobodoka Upės gatve, bet Žvėrynas labai savotiškai žavintis - priminė senus gerus bėgimus miesto (ar miestelių) gatvėmis. Galbūt pridariau kiek klaidų treniruotėse ar ne visai atsigavau po Kauno 1/2 maratono, bet pagrindinis faktorius - oras: tikriausiai apie 30'C, vėjas visai negaivina, drėgmė didelė.. Ne itin padėjo ir maitinimo punktai trasoje ar gaisrininkų aplaistymas.
Po varžybų dar kurį laiką pavaikščiojau, atsigėriau vandens, kuriuo šį kartą organizatoriai pasirūpino, šiek tiek pabėgiojau ir teko laukti apdovanojimų. Teko laukti, nes vėlavo. Iš pradžių nusiuntė prie vienos scenos, kur pasakojo apie kažkokius kiniečių kovos menus, kuriuos jie nusižiūrėjo nuo beždžionių ir pan. Po kurio laiko visus bėgimo apdovanojimų laukusius nusiuntė prie kitos scenos. Ten gana ilgai vyko neįgaliųjų apdovanojimai - keistokos kartais rungtys jų: peilių mėtymai, dar kažkokie negirdėti pavadinimai. Apskritai savotiškas chaosas vyko, labai primenantis kaimo šventę. Pagaliau atėjo ir mūsų apdovanojimo eilė: Audimo čekiai pirmam dešimtukui, pirmoms trims vietoms kiek didesni, kitiems vienodi.
Po apdovanojimų pasivaikštant palei Nerį dar apsiprausiau šioje upėje prieš kelionę ir ilgokas kelias namo.
Apskritai pačios bėgimo varžybos neblogai organizuotos: trasa gerai atitverta, su registracija problemų nebuvo, maitinimo punktai 10km distancijoje (paprastai tiek bėgant jų nereikia, bet tokiu oru visai kas kita), po varžybų vandens taip pat gausu. Gerai, kad išbrauktas kvailas biurokratinis reikalavimas dėl sveikatos pažymų, tiesa apdovanojimų vilkinimas (ar neaiškumas kada jie bus) teigiamų emocijų neatnešė. Ir žinoma įdomu ar tas perkėlimas iš Vingio parko priverstinis ar pagal planą - bet kitamet turėtų tai paaiškėti.

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

na aš nuostatus paskaičiau ir nekilo noras važiuoti: "Norintys dalyvauti 5 km ir 10 km bėgimuose, privalo turėti šeimos gydytojo leidimą sportuoti. Galite kreipkitės į ALFA CLINIC kuri greitai ir operatyviai jums padės." o apie pakeitimus nieko nemačiau.

Anonimiškas rašė...

Teisingai, tokia nuoroda buvo pirminiame reglamento variante, bet paskui ji išnyko ir varžybų starte niekas jokios medicininės pažymos nereikalavo - kartais reikia sekti varžybų pakeitimus, nes jie gerokai gali pakisti, pvz. Druskininkų maratonas irgi paskutiniąją savaitę sumažino starto mokesčius iki 20Lt, nors prieš tai užsiregistravę sumokėjo gerokai daugiau, Kauno pusmaratonio organizatoriai keitė trasą keletą kartų, o atvykus į trasą dar kita pasirodė ir pan.