2013-08-12

Pasvalio maratonas 2013

Tradiciškai šį savaitgalį važiuodavau į Kuldigos pusės maratono bėgimą, bet šiemet nusprendžiau kik paįvairinti ir praplėsti savo bėgimų geografiją bei aplankyti Pasvalį. Žinoma visas maratonas šiuo metu ne itin mane domina, tai pasirinkau trmpesniąją, šį kartą 10km distanciją.
Po didžiųjų karščių ir liūčių neaiškumas buvo ir dėl orų varžybų metu, bet šiuo požiūriu labai net pasisekė - oras gana gaivus, o lietus pasirodė jau gerokai po finišo.
Atvykau į varžybas apie 10, atsiėmiau numerį prieš tai prisiregistravęs internetu iš anksto. Dar spėjau pamatyti maratono startą ir turėjau pakankamai laiko apžiūrėti Pasvalio parką, bėgimo trasą ir stadioną. Palyginus su prieš savaitę vykusiu Melnaragės maratonu iš karto krito į akis dalyvių skirtumas: jei prieš savaitę buvo galima išvysti daugiau pakankamai dar jaunų bėgikų, tai šiuo atveju dominavo veteranai ir bėgimo fanatikai.
Pati trasa didelio teigiamo įspūdžio nepadarė: kaip ir prieš savaitę dominavo dviračių takai, tik šiuo atveju vieno rato ilgis siekė 4km - maratininkams reikėjo įveikti 10,5 rato, o kiekviename rate du posūkiai aplink kuoliuką, vienas aštrus posūkis kone aplinkui ir dar septyni 90 laipsnių posūkiai. Tiesa kalnų ne itin rasta, bet tie dažni posūkiai ,,pjaudavo" ypač maratoninkus, nors ir 10km bėgant jau problematiška kone sustoti, apsisukti ir vėl bėgti.
Prieš varžybas savijautos tokios pusėtinos - daug nesitikėjau ir neplanavau. Startas buvo duotas laiku 12.00 ir iš pat starto vienas varžovas šovė į priekį, iš paskos dar vienas, o aš nebelaikiau tokio tempo ir gana greitai pradėjau vienas bėgti, nes iš galo iš karto niekas irgi ,,neužsikabino", nors iš pradžių dar visai netoli buvo. Vienu metu dar kiek pasimečiau trasoje - žiūriu takas baigiasi. Žvilgt atgal - šone virvės sukabintos ant medžių, matyt tiesiog nepastebėjau, teko kiek grįžti atgal. Taip gana tolygiai ir didelių įvykių 2,5 rato, 10 km, 24 posūkiai ir aiški trečia vieta - priekis toli, iš galo irgi toli finiše.
Po finišo dar kiek pabėgiojau ramiai, išsimaudžiau Lėvens upėje ir grįžęs iki stadiono dar pasivaišinau koše su arbata (kas norėjo galėjo ir pasvalietiško alaus pasivaišinti).
Apdovanojimai 15.00 ir didele pompastika ar prabanga nežibėjo - visi prizininkai apdovanoti diplomais ir medaliais.
Apskritai varžybos paliko įdomų vaizdą: nors pati trasa ir nėra skirta labai aukštiems rezultatams ir dalyvių gausa bėgimas nepasižymi, bet tai vienas iš labai retų Lietuvoje visiškai nemokamų bėgimų - vien dėl šito didelė pagarba organizatoriams. Organizavimas turimais minimaliais ištekliais nesiekiant pasipelnyti iš bėgimo (kaip kartais būna su a la ,,prestižiniais" bėgimais), tiesiog pasvalietiškas svetingumas ir bėgimo tradicijų išlaikymas. Praktiškai jokios reklamos, prabėgus irgi mažas prestižas jei kam pasakytum ,,prabėgau Pasvalio maratoną", gal net nepatikėtų kad toks dar ir yra, o kai dar pamatai kad didžioji dauguma dalyvių vos ne veteranai ir bėgimo entuziastai norom nenorom kyla klausimas: o kokia gi ateitis tokio bėgimo?..

Komentarų nėra: