2014-06-22

Kauno maratonas 2014

Prieš sezoną ilgokai svarsčiau, kurį bėgimą pasirinkti: ar Olimpinės dienos Vilniuje ar Kauno maratono. Mintis sukosi apie 1/2 maratono, todėl ir reikėjo rinktis, nes du savaitgalius iš eilės bėgti (ne tiesiog prabėgti) po pusę maratono jau gali būti per daug. Iš esmės daug kuo panašios sąlygos abiems šiems bėgimams šiemet: nors startinis mokestis mažesnis Vilniuje (su nostalgija prisimenant, kaip dar prieš pora metų ir be jo apsieinama būdavo...), bet pridėjus kelionės kaštus pinigine prasme susilygina kainos. Laiko atžvilgiu dėl darbo grafiko taip pat lygybė. Su marketingu abu organizatoriai padirbėjo taip pat stipriai. Bene pagrindinis šiuo atveju atrankos kriterijus - trasa. Sostinėje 4 ratai ir gana nemažai posūkių, ne tokia lygi trasa, o štai Kaune vienintelis ratas ir greita trasa. Pasirinkau pastarąjį variantą - gerai ir dėl to, kad likus trumpam laikui iki varžybų Vilniuje vietoj 1/2 maratono trasa sutrumpėjo iki 20km.
Registracija išankstinė, bet neskubėjau registruotis dėl tam tikrų peripetijų tarp LBMA ir varžybų organizatorių - galutiniame rezultate nieko nelaimėjau, bet ir nepralošiau.
Iš vakaro dar atsiėmiau numerį ir kitą dalyvio atributiką: marškinėliai, riešinė, apyrankė, sporto klubo nuolaida abonementui, įvairios reklamos. Gausus startinis paketas, senokai (o gal ir niekada) tokio nemačiau.
Varžybų startas buvo 9 rytą - logiškas žingsnis ypač vasarą, prisiminus orus prieš savaitę ar net gegužės pabaigos karščius. Bet oras kaip reta birželiui vėsus ir net šaltas. Nuvykus kiek prieš valandą ir vaikštinėjant prie Žalgirio arenos su treningais jau ir šaltoka buvo, net klausimų kilo dėl aprangos trumpumo. Bet po apšilimo viskas kaip ir išsisprendė - vėsoka, bet trumpos aprangos turėtų užtekti.
Dalyvių atrodė visai nedaug - nesimatė nei eilių prie numerių atsiėmimo, nei prie tualetų, matyt nemaža dalis naudojosi šalia esančio prekybos centro paslaugomis - ir numerius atsiėmė iš vakaro, ir mašiną pasistatė, ir tualetais pasinaudojo. Be to trumpesni bėgimai - 10km, 5km ir kiti buvo numatyti tik 13 valandą ir vėliau, tai šių taip pat nesimatė.
Kaip ir daugeliui kitų iškilo klausimas: o kur gi starto vieta? Prie tilto pasitiko pripučiami starto vartai, bet šalia rodyklė, kad startas į kairę link arenos. Bet prieš startą dalyvių masė pajudėjo ir visi surado kur tai - prie pat arenos stovėjimo aikštelės vos ne po stogu.
Pati starto procedūra kiek priminė Gintarinės jūrmylės - patranka, kurią į darbą paleido olimpinis čempionas V. Alekna. Tiesa skaičiavimo galėjo ir nedaryti, nes išėjo 3,2,1 ir ilgokas tarpas, per kurį kai kurie neišlaikė ir šioks toks falšstartas išėjo.
Po starto pajudėjom požemine stovėjimo aikštele ir pakilę į kalnelį bei perbėgę tiltą iš salos pasukom Šančių link, kur gatvėje buvo atitverta juosta bėgikams. Iš karto įsitaisiau grupės priekyje, kuri po truputį byrėjo, kadangi tempas buvo aukštokas. Taip plentu vos ne iki remontuojamo (ar statomo iš naujo) tilto, prieš jį pora posūkių ir įbėgome į dviračių takelį palei Nemuną. Tiesa nepastebėjau, kad tas perbėgimas per patiestą kilimą ant žolės, dėl ko iš netikėtumo kojos vos ne sulinko. Prabėgus apie 9km baigėsi dviračių takas ir prasidėjo krantinė, po kurios sekė pakilimas per grindinį į Santakos parko dviračių takelius. Čia vėl patiesta kiliminė danga, bet šį kartą jau ieškojau kur jos nėra - bent jau mačiau, kur koks akmuo ir kur ko galima tikėtis. Prabėgus Kauno pilį ir išbėgus į Jonavos gatvę likau vienas - pora varžovų padidino tempą ir nebeatsilaikiau. Labai ilga ir nuobodi ta atkarpa Jonavos gatve ir dviračių taku palei ją pasirodė, gal dėl to kad likau vienas ir jau buvo sunku, gal ir šiaip ne itin įdomi vieta, gal dėl šalčio ar nuovargio ar jų sumos bet rankas ir pėdas jau pradėjo traukti mėšlungis ir teko kiek pakoreguoti bėgimo techniką. Bet pagaliau vėl senamiestis, Rotušė, vėl nusileidimas prie Vytauto bažnyčios per kilimą, vėl ieškojau kelio be šio ir krantinė. Sunkioji atkarpa įveikta, vėl pasidarė lengviau ir įdomiau bėgti, taip ir finišavau 2-oje vietoje su man geru (1,12,26) ir labai artimu savo asmeniniui rezultatu, kurį pasiekiau dar prieš tolimus 10 metų.
Po finišo užkabino medalį, kiek toliau vandens ir maitinimo stotelė. Kiek pabėgiojau, atsigavau ir išvažiavau apsiprausti ir pavalgyti, kadangi apdovanojimai numatyti tik 15 valandą.
Patys apdovanojimai gal dėl oro, gal dėl tokio vėlyvoko laiko gana tušti dalyvių prasme - nedaug žmonių, daugiausiai laukiantys apdovanojimų, organizatoriai ir sporto mugės dalyviai. Pernai už 2-ąją vietą čia gavau dovanų kuponą, ne itin daug tikėjausi ir šį kartą, bet nustebau prizų (tiksliau kuponų, nes visi prizai ant popieriaus, o paskui susisiekti kontaktais dėl atsiėmimo) gausa: mineralinio vandens atsargos 2 mėnesiams, bliuzonas, sporto klubo dovanų čekiai, diplomas. Po kelių dienų dar į bėgimo klubo paštą (kadangi per jį registravausi bėgimui) atėjo dar ir drambliaskrydis.
Apskritai varžybos tvarkingai organizuotos, viskas laiku, pasiruošta karščiams, nors jų ir nebuvo. Plečiasi, tobulėja bėgimo renginys, ilgosios trasos (1/2 maratono ir maratono) greitos ir tinkamos bėgimui. Apskritai daugeliu atveju pagalvota, kad būtų gerai bėgikams, o ne kaip patogiau patiems organizatoriams. Nors rėmėjų ir nėra tiek daug, kaip būna kituose gausiai išreklamuotuose bėgimuose, bet čia juntamas jų indėlis - o kartais būna rėmėjų gausybė, o štai dalyviams nuo to nei šilta nei šalta, kur ir ką jie remia nebeaišku, tuo labiau kad ir startiniai mokesčiai paprastai ten būna dideli. Šiuo požiūriu dar nesugadintas bėgimas Kaune, kaip ir daugeliu kitų aspektų. Kaip 2-ajam bėgimui nemažai ir dalyvių, kurių kitais metais gali būti ir dar daugiau.

Komentarų nėra: