2018-05-03

Saulės mūšio bėgimas 2017

Tikriausiai vienas iš senesnių bėgimų Lietuvoje, bet niekada, bent jau kiek prisimenu, nepasižymėjęs populiarumu bėgikų tarpe. Seniau miesto centre, paskui nugrūstas į užkampį parke, dabar vėl grąžintas į miestą su nauja trasa. Lyg ir pasikeitė organizatoriai, bet jau prieš bėgimą buvo galima numatyti, kad aukšto lygio renginio nebus. Tokios detalės kaip reklaminių plakatų internete dizainas ir ypač nuostatai tai tik patvirtino, nors net teisėjų su čipais pasikvietė. Gal dėl to ir registracijos kaina standartinė tokiu atveju - 5 eurai. Standartinė ir registracijos forma, tinklapis.
Oras pasitaikė ne pats geriausias - apsiniaukę ir vietomis lietus, gana vėsus rudeniškas oras. Atvykau į starto vietą prie pat miesto savivaldybės ir ramiai atsiėmiau numerį - dalyvių labai mažai, ypač kaip 4-am pagal dydį Lietuvos miestui. Keletas šokėjų pasirodymų ir renginys oficialiai atidarytas.
Startas kartu 5 km ir 10 km - iš viso apie 100 bėgikų. Tikrai ne kažkas, kaip tokiam miestui, svečių ne per daugiausia, o ir pačių vietinių tikrai ne visi susirinko. Gal dėl to, kad tą savaitgalį dar porą bėgimų Lietuvoje, didelis bėgimo renginys Latvijoje, galbūt ir dar kur užsienyje - taip visi ir išsibarstė. Aišku nepadėjo ir tai, kad šio bėgimo nuostatai paskelbti gana vėlai.
Savijauta ne pati geriausia ir po starto tai dar tik labiau pasitvirtino - šiek tiek pabėgus ilga pakalnė, į kurią daug kas pasileido tikrai greitai ir tik po jos pradėjau ,,gaudytis" bėglius. Iš karto pabėgo du lyderiai, o aš ,,prisikabinau" prie vieno iš varžovų. Trasa tikrai gana įdomi ir sunkoka - po startinės pakalnės prabėgama pro miesto simbolį Saulės berniuką, sukama link Talkšos ežero, išlendama netoli Salduvės parko, o paskui pro Frenkelio vilą kylant į kalną ir dar prasukant pro Šiaulių universitetą vėl išbėgama prie savivaldybės. Pirmą ratą kartu prabėgom, o nusileidus nuo pakalnės jau vienas atitrūkau ir taip kone visą ratą ne pačiu didžiausiu atstumu ir išlaikiau varžovą už nugaros atbėgęs trečias. Vieta visai gera, bet savijauta prasta ir laikas tradicinis šiemet ir tikrai ne pats geriausias.
Dar kiek pabėgiojau ir laukiau apdovanojimų, kurie dar nukelti po 1236m simbolinio bėgimo. Toks masinis dalyvių kiekio klastojimo atvejis - gal koks šimtas ar max du šimtai, o spaudoje paskui džiaugtasi virš 1000, nors tiek ir su žiūrovais trasoje nepriskaičiuotum...
Apdovanojimai minimalūs - jokių amžiaus grupių, tik bendra įskaita ir sporto prekių čekių, šiek tiek kosmetikos ir taurės.
Apskritai varžybos pateisino savo prastą vardą - nors ir buvo tokių ,,blizgučių" atidarymas ir pan., bet apskritai labai nykios varžybos. Jei reikėtų rinkti privalumų, tai be abejo būtų pati trasa, jos paruošimas. Darbo teisėjams tikrai nedaug - sužiūrėti 100 dalyvių su čipais tikrai nesudėtinga ir sunku rimtai pasišiukšlinti. Gal dėl oro, gal dėl prastų organizacinių sprendimų dalyvių labai mažai - net rajoniniai bėgimai pritraukia daugiau dalyvių. Kaip mažai ir žiūrovų - visoje trasoje be teisėjų vos ne ant rankos pirštų juos suskaičiuotum, o veiksmas kone miesto centre... Jei anksčiau tarybinis palikimas dar ilgai tvyrojo šiame bėgime, tai dabar tiesiog naujas, su sporto pasauliu ne itin susijęs organizavimas. Na gal kada ir pakils bėgimo organizavimo lygis, gal kada ir dalyvių pagausės - ateitis parodys, ar toliau merdės šis bėgimas ar prisikels.

Komentarų nėra: