2013-08-06

Melnaragės maratonas

Savotiškas prestižo reikalas miestui turėti savo maratoną, o Klaipėda turi jų net 3 per metus. Viename jų nusprendžiau ir pats sudalyvauti, tiesa bėgti ne visą maratoną, o trumpesniąją varžybų distanciją, šiuo atveju 14km.
Varžybų startas buvo numatytas 10.00, todėl teko išvykti kiek anksčiau. Apie 8,45 jau buvau vietoje, teisėjai irgi neseniai buvo atvykę ir iš anksto užsiregistravęs internetu bei sumokėjęs 10Lt startinį mokestį atsiėmiau dalyvio numerį - toks minimalistinis, bet gerai, vis mažiau svorio nešti ir mažiau kliudo. Ne itin aišku buvo ar Melnragėje galima statyti automobilį nemokamai ar visa ji mokama, tai patarti organizatorių dėl viso pikto įvarėme mašinas į jaunimo centro kiemą.
Prieš varžybas didelių palnų nekėliau - tiesiog prabėgti 14km apie 3,30 tempu ir esant galimybei užimti kuo aukštesnę vietą. Dalyvių susirinko taip gana vidutiniškai, apie 70 su visais. Tiesa daug šiuo atveju ne itin gerai būtų, bent jau starto metu, kadangi kone visa trasa vingiuoja dviračių taku.
Kalbant apie pačią trasą žemėlapyje labai greita atrodė - kone stačiakampė, be ryškesnių posūkių, kas iš dalies ir buvo tiesa realybėje. Iš dalies, nes prabėgus beveik 3 km kiekviename 7km rate atsirasdavo pora apendiksų, kurie žemėlapyje nepažymėti ir ypač pirmame rate nemažą dalį dalyvių painiojusi kaip čia juos įveikti. Jei ne šie 2 aštrūs posūkiai 360 laipsnių kampu trasa būtų labai greita ir tas vienintelis pakilimas didelės įtakos greičiui kažin ar darytų - būtų labai lygi, tiesi ir greita trasa, bet tuo pačiu ir galbūt nuobodi.
Labai punktualiai pajudėjom iš starto ir kiek nustebau, kai pirmuosiuose šimtuose metrų nieko nebuvo šalia, nors tempas ir nebuvo aukštas. Bet gana greitai prisijungė vienas kolega ir kartu pradėjom štampuoti kilometrus tolygiu tempu. Tiesa šis darė treniruotę prieš po savaitę vyksiančias rimtesnes varžybas, tai po 10km teko pabaiginėti vienam. Žinoma iš karto kiek nukrito tempas, bet apskritai gana gerai galutiniame rezultate - planas įvykdytas. Iš pradžių gana keistai atrodė toks ankstyvas starto laikas, bet per ir po varžybų supratau, kad vasaros metu tai labai geras dalykas - diena pasitaikė karšta ir nors kone visa trasa miško pavėsyje, bet parbėgau visas kiaurai šlapias. Ir čia po trečdalio maratono, bėgantiems visą turėjo būti dar sunkiau - be viso maratono dar ir karštis stiprėjo.
Po varžybų kiek pabėgiojau ramiai, šiek tiek užkandau maitinimo punkte ir pasiklausiau dėl apdovanojimų laiko, kadangi jokios info (nei internete, nei kažkokioje lentoje varžybų vietoje ar teisėjų info - na čia gal ir buvo, bet galbūt negirdėjau tiesiog, žmonių balsai ir klausa ne visų stiprūs) apie tai nebuvo. Gana greitai ir apdovanojo, tiesa gal dėl tos informacijos trūkumo ne visi ir pasirodė laiku, kai kurie dar darė treniruotę, kai kurie neaišku kur buvo. Apdovanojimai tvarkingi: taurė, medalis, diplomas bei už pirmą vietą marškinėliai ir kiek įdomesnė, netradicinė taurė.
Kiek vėliau atsirado ir giros bei alaus - čia pagal skonį ir galimybes, taip pat galimybė išsikaitinti pirtyje, nors dušai buvo visą laiką šalia. Bet kai toks oras nutariau pasinaudoti proga ir nukeliauti prie jūros, tuo labiau kad tik pora šimtų metrų pėsčiomis.
Apskritai varžybos paliko gražų įspūdį, ypač draugiška atmosfera. Gana nemažai teisėjų trasoje, nors kiek ir klaidu tuose apendiksuose pirmame rate. Bėgimas nepretenduojantis į prestižinį ar labai rimtą, bet puikiai tinkantis bėgimo mėgėjams prabėgti maratoną, sudalyvauti varžybose ar tiesiog pasidaryti gerą treniruotę.

Komentarų nėra: