2018-05-04

Runway run 2018

Keisti šiemet metai man, bent jau jų pradžia - dar niekada neteko taip vėlai pradėti varžybų. Net tada, kai žiemą pora mėnesių praktiškai net vaikščioti negalėjau, pirmas startas buvo balandžio pradžioje. O šiemet vis atsirasdavo trikdžių - tai darbo grafikas sutapdavo su bėgimais, tai oras ar savijauta tragiški.. Bet pagaliau reikia pradėti ir pirmas startas šiemet gimtajame mieste.
Šiokie tokie pasikeitimai šiemet šiame bėgime - tiksliau bent jau oficialiai sujungti 2 bėgimai: tas pats runway run (lyg negalėtų sugalvoti kažko lietuviško) ir bėgimas su miesto meru. Ir iš tikrųjų buvo įdomu ar sujungus du ne pačios aukščiausios kokybės organizavimo prasme renginius išeis vienas neblogas. Pirmi įspūdžiai nenuteikė optimistiškai, nes renginio vienas pagrindinių atributų - nuostatai - surašyti labai negrabiai, tarsi per 5 min sumestos nuotrupos. Šiemet net specialus tinklapis buvo sukurtas šiam renginiui - tarsi ir geras sprendimas, su registracijo jame, kiek platesne programa, bet norint kažką daugiau sužinoti reikėjo ,,gaudyti" informaciją per spaudą. Taip paaiškėjo, kad šiemet jau 3 pirmi bus apdovanojami, nors nuostatuose niekur to nebuvo. Apskritai reklama labai gausi - plakatai mieste, bėgimo mėgėjų tinklapis, lengvosios atletikos federacijos puslapis, facebook - kur tik nebuvo reklamos. Ir kas keisčiausia, kad oficialiuose šaltiniuose informacijos mažiau, nei spaudoje.
Dėl visa ko užsiregistravau internetu, o varžybų dieną nuvykau su savo mašina. Bet iki vietos neprivažiavau - pamačiau vos ne 3 km kamštį link oro uosto ir pasistačiau toliau mašiną. Ramiau bėgau apšilimą ir pamačiau, kad tikrai ne taip jau baisu galėjo būti su tuo transportu: pasirodo likus 1,5km iki oro uosto sankryžoje visus nukreipinėjo į gyvenamą rajoną, o arčiau nieko nebeleido. O be reikalo, nes tikrai ne viena vieta laisva jau buvo, o dar didžiojoje aikštėje prie vartų, kur pats pernai laikiau mašiną išdidžiai rikiavosi pora autobusų - taigi dar koks šimtas ir daugiau mašinų be problemų ten būtų tilpę.
Daug laiko nebebuvo iki starto, dar kiek pabendravau su pažįstamais ir reikėjo jau judėti link starto, į kitą oro uosto tako galą. Prie įėjimo stovėjo kelios merginos ir tiesiog dalino numerius - nesvarbu registravaisi ar ne, kas toks esi ir pan. - tiesiog dalino numerius bet kam ir bet kaip. Paėmiau, prisisegiau ir pajudėjom bėgte. Už kokių 50m priekyje grupė jau bėgo, mes iš paskos pajudėjom, bet kažkoks kareivukas pradėjo rėkti, kad negalima bėgti. Į klausimus kodėl neatsakinėjo (tik kad jau pavėlavom) ir net jėga bandė sulaikyti kolegą. Į bukumą šįkart neatsakėm - tiesiog nubėgom ir dar kiek pasikalbėjom apie kareivių įsakymų vykdymo be mąstymo padėtį - taip prisivijom kitus bėgančius kilimo taku.
Dar kiek pasimankštinom ir stojom į startą. Nelengvas laukė bėgimas, nors tik 3km, bet viskas prieš labai stiprų vėją, o atviruose laukuose nuo jo niekur nepasislėpsi, nebent už varžovo nugaros. Iš pradžių planavau rimtai bėgti, bet paskui tiesiog iki kontrolinio nusileidau - prizinis trejetukas ,,nešvietė", net nepersirengiau prieš startą - kaip atbėgau nuo mašinos, taip ir paskui parbėgau su tais pačiais rūbais. Taip ramiai laukėm starto, kai netikėtai iššovė startinis šūvis ir pradėjo griausti naikintuvai. Ir visi pasileido į trasą - iš pradžių gana toli buvau, bet paskui nemaža dalis ,,starto didvyrių" pradėjo lėtėti. Iš karto po starto nubėgo keturi lyderiai, o aš įsitaisiau antroje grupėje. Kartais ir sunkoka, kartais ir per lėtai - bet išeini prieš vėją ir noras dingsta eiti į priekį. Taip išsilaikiau grupėje, kurioje belikom trise, ir paskuniuose šimtuose aiškinomės tarpusavyje. Vienas pabėgo, paskui kitas, paskui pasigavau ir paskutiniuose metruose dar aplenkiau. Pragmatiškai mąstant jokio skirtumo ar 5-as ar 956-as, bet vis maloniau būti aukščiau.
Iš karto po finišo davė pora maišelių, gertuvę (kokteilinę?) ir pajudėjau toliau link arbatos ir bandelių. Ten davė vieną ir pažymėjo tarsi kiaulienos kumpį su antspaudu. Daugiau nebelaukiau ir pajudėjau link mašinos, nors kiek mačiau organizatoriai ,,sužibėjo"ir per apdovanojimus, kai sugebėjo sumaišyti apdovanojimo pakylos sustatymą.
Apskritai renginys labai išreklamuotas, bet chaoso ir betvarkės dar daugiau. Galbūt pats renginys visiškam mėgėjui ar tiesiog atėjusiam pažiopsoti piliečiui ir atrodė įdomus, bet sporto varžybų organizacine prasme diletantiškas ir žemo lygio. Galbūt (kas irgi mažai tikėtina) organizatoriai patys žinojo daugiau, turėjo susistemintą informaciją, bet į viešumą pateko tik nuotrupos ir chaotiškas žinių srautas. Internetinis tinklapis sukurtas, bet neinformatyvus. Toks jausmas, kad tarp organizatorių nėra nė vieno, kuris būtų susidūręs su sporto renginių organizavimu ir net keista, kaip kareiviai, tarsi turintys mėgti tvarką, palieka visus tam tikroje nežinomybėje.
Aišku paskui visi oficialiai džiaugiasi, kiek daug dalyvių ir pan., bet pamiršta pasakyti, kad didžioji dalis jų suvaryti kareiviai, o realaus dalyvių kiekio niekas ir nežino, ypač kai taip veikia registracija ir numerių dalinimas. Bet pažiūrėjus iš kitos pusės kai viskas už dyką (registracija nekainuoja) gauni tiek dovanų, vieną bandelę ir arbatos visai gerai tiesiog prabėgti. Tiesiog pažiūrėjus į tai kaip į masinį nemokamą renginį su dovanomis kodėl gi ne, bet tikrai neverta kalbėti apie tai kaip apie rimtas sportines varžybas.

Komentarų nėra: