2019-04-14

Saulės mūšis 2018

Nors bėgimas ir vyksta mano gimtajame mieste, bet pastaruoju metu tai nebuvo vienas iš mėgstamiausių ir kokybiškiausių, bent mano akimis. Nors aišku visada tikiuosi, kad pagaliau situacija pagerės, bet ir šiemet tik paskelbus nuostatus ir trasą teko nusivilti: jei pernai visą renginį dar ,,vežė" trasa, tai šiemet didelis žingsnis atgal perkeliant viską prie Šiaulių arenos, kur net labai norint rasti kokybišką ir įdomią trasą bėgimui labai sudėtinga. Galbūt organizatoriai išsigando centre vykstančių remontų, nors šie bėgimo trasos visiškai nekliudė, gal savo nuožiūra pasidarė kaip jiems patogiau dėl eismo ribojimų ar kokių kitų sumetimų.
Nesinorėjo bėgti tris savaites iš eilės 10km, todėl pasirinkau šį kartą trumpesnę, 5km distanciją. Dėl to ir startinis mokestis mažesnis, tik 3 eurai. Tiesa starto diena irgi pasikeitė ne tiek daug laiko likus iki bėgimo - šį kartą dėl popiežiaus vizito.
Prieš varžybas pagal pateiktą planą sugalvojau apibėgti trasą - šiaip ar taip visai netoli mano namų - bet kiek bėgau, tiek neradau tų kelių parkelyje, kuriais turėjo eiti varžybų trasa. Na bet tiek to, per varžybas vis tiek bus sužymėta.
Atvykau į starto vietą, pasiėmiau numerį ir pradėjau apšilinėti trasa. Startas prie arenos, paskui posūkis link BMX trasos ir įbėgimas į parką, kur prasideda siauri takeliai. Pora posūkių, vietomis tarsi net ne takelis, o tik pieva, vietomis ir toks siauras takelis, kad aplenkti praktiškai neįmanoma, nes išbėgama į nešienautą pievą. Bet paskui pasirodė gyvenamieji namai ir vėl plentu grįžtama iki arenos. Trasa iš tikro prasta ir bėgimo varžyboms ne visai tinkama, tuo labiau kad ir trumpesnė. Ir be to dalis trasos neatitiko trasos plano, pateikto internete prieš varžybas.
Oras ne pats geriausias - vėjas, prieš startą dar palijo, bet paskui apsiramino. Savijauta irgi prastoka - tarsi ankstyva peršalimo stadija, bet bėgti dar galima.
Į startą stojom 5km ir 10km dalyviai, tai visai nemažai pasirodė. Pradžia gana greitai, bet prie BMX trasos kova trumpam aprimo - kiek iki to laiko spėjo kas apsilenkti, taip ir bėgo toliau - visi turėjo išsirikiuoti vorele. Ne itin čia pasisekė man, nes atsidūriau tos voros gale, taip vos ne 20 metrų atsilikdamas nuo savo tiesioginių varžovų. Bet pagaliau atėjo plento metas ir vėl galėjo pradėti bėgti - susigaudžiau savo tiesioginius konkurentus ir po pirmo rato jau bėgau šalia. Tiesa trasa tikrai trumpesnė - vietoj planuotų 2,5km rato, bebuvo kokie 2km-2,1km. Antrą ratą jau stengiausi laikytis varžovų, bet finišo tiesiojoje su jaunimu jau sunku kovoti - taigi tenkinausi trečia vieta. Dar kiek pabėgiojau ir išvažiavau namo apsiprausti, pavalgyti, nes pagal nuostatus apdovanojimai turėjo būti 14,30, taigi dar vos ne 2 valandas laukti. Bet nepavyko šis planas - vos ne valanda prieš numatytą laiką skambina kolega: ,,kur esi? jau apdovanojimai vyksta". taigi greitai atlėkiau iki arenos, aišku už amžiaus grupę apdovanojimams pavėlavau, bet bendrai įskaitai dar spėjau. Net nustebau, kad gavau čekį sporto prekių parduotuvei, kas anksčiau būdavo tik bėgant 10km, dar šiek tiek kosmetikos, ir kažkokį valiklį. O dėl amžiaus grupės pasakė eiti į areną atsiimti. Nuėjau, užklausė kelintas parbėgau savo grupėje - iš tikro niekur nemačiau iškabintų rezultatų, tai greitai ,,primečiau" kad antras (nors paskui pažiūrėjau internete grįžęs, kad vis tik pirmas buvau) turėjau likti 5km distancijoje. Padavė maišelį ir per pasiėmęs parvažiavau namo. Po kiek laiko pažiūrėjau kas ten - riešutų produktai ir medalis, medalis 10km 3-ia vieta...
Apskritai varžybos paliko prisiminimus, kaip prasčiausiai organizuotas varžybas šiais metais: visiškai netinkama bėgimo varžyboms trasa, kuri dar ir gerokai trumpesnė - kaip po varžybų straipsniuose organizatoriai pasiteisno ,,dėl techninių kliūčių". Dar smalsumo vedamas ir po varžybų bandžiau rasti trasą iš plano - lyg ir radau, tik poros šimtų metrų atkarpa pieva vos ne metrinė. Tai taip ir kilo klausimas ar čia ,,techninė kliūtis" nenuvažiuoti į vietą apsižiūrėti prieš varžybas (nes žemėlapyje gražus takas pavaizduotas) ar čia taip žoliapjovė netikėtai sugedo?.. Bet faktas tas, kad trasa šiemet buvo prastai parinkta ir dėl to daugelis skundėsi. Apdovanojimai nors ir daug grupių, bet vis tik jei yra numatyta kada, tai reikia arba to laikytis arba pranešti iš anksčiau, kada bus. Dar vienas chaosas atsiimant grupės apdovanojimus - didžiausia bėda, kad net savanorės neturėjo sąrašų kam ir ką ką atiduoti - tiesiog ateini ir sakai ,,tiek bėgau, toks likau" ir paduoda maišelį. Tiesa mano atveju net maišelis visai ne į temą. Nors oficialiai organizatoriai džiaugėsi renginiu, bet realiai bėgikų tarpe nuotaikos žymiai prastesnės: jei optimistai dar juokavo, kad taip gerai prabėgę važiuos į olimpiadą, tai kiti tiesiog keikė trasą ir organizatorius. Iš esmės nieko naujo Šiauliuose - triukšmo nemažai, o kokybės trūksta ir šį kartą gerokai.

Komentarų nėra: