2019-04-14

Švento Pranciškaus taurės bėgimas. „Ruduo 2018“

Tradiciškai paskutinį rugsėjo šeštadienį važiuodavau į Nidą, bet šiemet nepavyko susiderinti darbo grafiko, todėl teko rinktis kitą variantą. Ir jis pasirodė visai patrauklus iš pirmo žvilgsnio - bėgimas Kretingoje, savotiškas pigus, ne tiek gausus ir ne tiek išreklamuotas Vilties bėgimo variantas.
Ir bėgimo rungčių pakankamai nemažai, bet pasirinkau 10,5km. Registracijos kaina standartinė, 5 eurai. Savijauta prasta prieš startą - vis tik savijauta prieš Šiaulių bėgimą neapgavo ir tikrai buvo peršalimo pradžia, todėl po bėgimo pirmą savaitės pusė buvo daugiau gydymasis nei bėgiojimas. Artėjant savaitgaliui lyg ir geriau pasidarė, bet toli nuo geriausios savijautos. Na bet tiek to, sudalyvauti galima ir taip.
Prieš startą dar galvojau pažiūrėti kokia bus trasa ir šiaip ne taip radau planą - iš pradžių prieš tai buvusių bėgimų, paskui ir šių metų variantą, o varžybų išvakarėse ir dar pakoreguotą naują.
Oras tikrai rudeniškas ir prastokas pasitaikė - apsiniaukę, didelis vėjas, kuris net stendus buvo nuvertęs. Na bet jau kadangi atvažiavau, tai niekur nedingsi, reikia bėgti.
Apšilimo metu bandžiau atsekti trasą, bet sudėtinga tai buvo - tiesa viltis atsirado, kai jau baigiant apšilimą pamačiau būrį savanorių, keliaujančių į atskiras trasos vietas ir turėjusių nukreipti dalyvius kur reikia.
Taigi stojau į startą ir pajudėjom - iš padžių miestelio gatvelėmis, kur visai neklaidu ir savanorių nemažai. Savijauta ne pati geriausia, jautėsi ligos padariniai ir treniruočių trūkumas, iš karto pabėgo 1/2 maratono lyderiai. Bet nustebau, kai pasibaigus plentui ir įbėgus į parkelį jie pradėjo blaškytis - pabėga pora metrų į kairę, sustoja, pora metrų į dešinę, vėl atgal. Bet kai pribėgau pats supratau kame reikalas: savanoriai tarpusavyje ginčyjosi, į kurią pusę reikia nukreipti bėgikus. Galų gale lyderiai apsisprendė ir pasuko į kairę, o aš iš paskos. Tik kažkaip per greitai parkelis baigėsi ir prabėgom vieną ratą, kai dar starte stovėjo 3km dalyviai. Aiškiai kažkas ne taip, tuo labiau kad iš paskos buvo tik pavieniai bėgikai, o ne didžioji masė. Taigi jau ,,palaidojęs" varžybas dėl prizinių vietų įdomumo dėlei nusprendžiau bent jau prabėgti tą ratą, kurį reikėjo įveikti. Plentinė dalis jau buvo aiški, o parkelyje pasukau į dešinę. Žvyro takeliais išbėgau iki plentinės gatvės palei parką (teoriškai pagal planą dar turėjo būti kilpa, bet nebuvo), ilga tiesioji, kur pagal planą turėjo būti dar apibėgimas aikštele, bet tik kilpa gatvėje beliko, o paskui įdomiausia dalis, kurią galima pavadinti ,,rask nubėgimą". Juostos iškabinėtos neaiškiai, o savanoriai net klausiami dalyvių negalėjo pasakyti, kur toliau bėgti... Todėl daugelis rinkosi artimiausią taką link bažnyčios. O dalis net nesivargino bėgti iki prieš tai minėtos kilpo galo - tiesiai suko žemyn, sutaupydami apie 0,5km kiekviename rate...
Prabėgau vieną 3km ratą ir vieną 5,2km ratą (bent teoriškai tokie atstumai), finiše dar sutikau organizatorių ir pasakiau kokia situacija - ,,tai prabėk 3km ratą ir bus maždaug tas pats". Vis šiokia tokia viltis - teoriškai 3+3+5,2 - 11,2km, bet kai finiše pamačiau ir dar nepasivijau moterų lyderes, supratau, kad tikrai į prizininkus šiandien netaikysiu. Parbėgau, pats pasiėmiau dalyvio numerį nuo stovo - kadangi niekas nesivargino užkabinti - ir supykęs nuėjau lengvai pabėgioti, apsiprausiau kiek miestelio tualeto kriauklėje ir išvažiavau namo. 
Paskui dar įdomesnių dalykų paaiškėjo - lyderius, kuriuos paklaidino savanoriai, tiesiog diskvalifikavo, o pati trasa pasirodo buvo ne 5,2km, o apie 4,5km ratas. Taigi viską apibendrinus prabėgau kone 1,5 km daugiau už kitus dalyvius, dar beveik pora minučių prakalbėjau po 2-o rato su organizatoriumi ir oficialiai likau 11-as.
Apskritai varžybos paliko prasčiausiai organizuotų šiemet įspūdį, pralenkęs net mano gimtuosius Šiaulius. Visiškas chaosas trasos paruošime, kai trasos planai keičiami per savaitę ne kartą ir dar paskutinį vakarą, kai savanoriai nežino kur nukreipti dalyvius, kai dalis dalyvių tiesiog ,,kerta" trasos kampus ,,sutaupydami" po 0,5km kas ratą, kai vietoj planuotų 21km telieka 18km... Seniau už žymiai mažesnius trūkumus buvo anuliuoti taurės įskaitos rezultatai Molėtų bėgime, bet dabar visiems viskas gerai. Net savotiškai gaila, kai toks atrodytų gražus turėjęs būti bėgimas taip nuvylė. Nors spaudoje, organizatorių nuomone, vėl tai buvo gražus ir pavykęs renginys. Prisiminimų tikrai paliko renginys, bet ne tokių, kokių norėtųsi ir dar kviestų atgal.

Komentarų nėra: