2013-10-22

Bėgimas G.Paulioniui atminti

Ne pirmus metus vykstatntis bėgimas (pasirodo jau 9-asis buvo), kuriame šiemet nusprendžiau sudalyvauti - visada įdomu aplankyti vietas, kuriose dar nebuvau, prabėgti trasas, kuriose dar nebėgau. Iš karto kilo klausimas kur ta Dreverna ir kas tas G. Paulionis, bet su šiandieniniu internetu gana greitai radau Klaipėdos apylinkėse miestelį ir įdomią istoriją, kaip vienas žmogus su irkline valtimi plaukė per Baltijos jūrą, pasiekė Švedijos, Danijos krantus, o grįždamas atgal pateko į audrą, kurioje nuskendo ir garsusis keltas ,,Estonija". Nepasigailėjo gamtos stichija ir vienišo keliautojo, o valties nuolaužas ir kūną grąžino prie Nidos krantų... Istorija kažkuo primenanti Dariaus ir Girėno skrydį per Atlantą, bet su skirtingu atminimu ir žinomumu.
Išvažiavau gana anksti, oras šaltokas, bet saulėtas. Panašus jis buvo ir per varžybas, tiesa dar vėjas sukilo, nors gal kaip prie marių tai gana normalu. Atvažiavęs pasiėmiau numerį, sumokėjau 5Lt startinį mokestį, ir galvojau kiek apsidairyti po gyvenvietę, bet ne itin buvo į ką žiūrėti - tiesiog paprastas gana naujo statymo kaimelis, kurių Lietuvoje ne vienas ir ne du.
Iš pradžių į startą išvežė vaikus 3,1km, o aš pradėjau daryti apšilimą. Savijauta gana nebloga, nors 6,2km man labai neįprastas nuotolis - per metus kartą ar du tiek mažai tebėgu. Pati trasa labai paprasta - startas miestelyje prie mokyklos, už kelių šimtų metrų posūkis ir išbėgimas iš gyvenvietės. Dar vienas posūkis, tiltas su įspūdžio nedarančio trumpu kalniuku ir gana ilga tiesioji pakei Vilhelmo kanalą, šiokia tokia vos pastebima įkalnė, posūkis ir dar vienas tiltas šį kartą per patį kanalą, nedidelė nuokalnė ir apibėgus aplink mašiną atgal iki mokyklos. Gana lygi ir greita trasa, tiesa kiek skurdoka ir nuobodoka, gal dėl lygaus plento, gal ir dėl oro ar rudens, ypač palyginus su panašaus atstumo trasomis Trakuose ar Vilkaviškio rajone.
Startas turėjo būti 12.40, bet likus 15 min jau pradėjo šaukti teisėjai ,,iki starto liko 6 minutės", greitai dar persirengiau ir stojau į startą. Keistas vaizdas, kai bėgime tik 15 dalyvių, žinoma vaikų visada daugiau ir šį kartą jų 3,1km buvo apie 50. Taigi startas, kurį vos išgirdau - tarsi už poros šimtų metrų kažkas iš po žemių pokštelėjo 8 minutėmis anksčiau nei planuota. Nors dalyvių ir nedaug, bet nusiteikę agresyviai starte - teko pora šimtų metrų brautis iš ,,dėžutės" į priekį. Po to pradėjau vesti bėgimą, ,,prisikabino" vienas varžovas. Keista bėgti 6,2km, kai prieš pora savaičių bėgai 21,1km - ir bėgi, ir nori greičiau bėgti, bet tarsi koks greičio ribotuvas uždėtas. Vis bandžiau ,,atkabinti" tą varžovą, bet likus maždaug km jis pagreitėjo, atitrūko apie 10 metrų, dar pasivijau, bet dar vienas jo pagreitėjimas, dar vijausi, bet čia jau ir finišas. Antra vieta irgi neblogai, laikas irgi pusėtinas, kokio maždaug ir tikėjausi, skirtumas tarp pirmos ir antros trasos dalies nedidelis, tuo labiau, kad atgal prieš vėją teko bėgti.
Po varžybų dar kiek pabėgiojau, nebespėjau prie organizatorių arbatos. Apdovanojimai gana keistokai išdėstyti pasirodė - vaikams, pagrindinei amžiaus grupei už pirmą vietą taurė, piniginis prizas, medalis, už antrą - trečią tik medaliai (neįpatingi, gana standartiniai, kuriuos kai kurie bėgimai ir už dalyvavimą duoda), už ketvirtą marškinėliai. Paskutinei amžiaus grupei už pirmą vietą dvi taurės - tiksliau taurė ir suvenyrinė vėtrungė - pagrindinis bėgimo prizas. Žinoma tai organizatorių pasirinkimas, nors kiek supratau jie ir patys dar ne visai apsisprendę į kurią pusę kreipti bėgimą. Likus mėnesiui iki bėgimo jau buvo informacija, kad nevyks šiemet, paskui vėl nusprendė organizuoti. Gal dėl to ir dalyvių minimaliai - aišku pagrindinė priežastis tikriausiai tą pačią dieną vykęs bėgimas Vilniuje, o kitą dieną Kaune, be to ir geografinė padėtis, praktiškai Lietuvos kraštas. Kas stebėtina, kad labai mažai klaipėdiečių, dauguma aplinkinių miestelių gyventojai.
Apskritai bėgimas tvarkingai organizuotas - bėgant plentu policijos palyda, toks savotiškas Klaipėdos krašto svetingumas.  Kaip tokiam miesteliui visai neblogas bėgimo renginys, bet norint jį perkelti į aukštesnį lygį (ką lyg ir norėtų organizatoriai) dar turintis nemažai kur tobulėti ar ką keisti.

Komentarų nėra: