2013-10-01

Nidos 1/2 maratono 2013

Šiemet jau 14-ąjį kartą rengiamas bėgimas, kuriame pastaraisiais metais tradiciškai dalyvauju. Kiek teko kalbėtis ar skaityti šį bėgimą ne vienas iš bėgikų vertina kaip patį geriausią ar bent vieną geriausių Lietuvoje, ir tikriausiai ne veltui. Šiemet su minimaliais pokyčiais naujienų nedaug.
Šį kartą atvykau į Neringą kiek anksčiau ir išėjo tokia pusiau poilsinė, pusiau varžybinė kelionė. Penktadienį atsiėmiau numerį, prieš tai užsiregistravęs internetu ir apmokėjęs sąskaitą. Apsidrausdami nuo besiregistruojančių ir paskui neatvykstančių organizatoriai įvedė išankstinį apmokėjimą - gana logiškas žingsnis, padedangis geriau kontroliuoti realių dalyvių skaičių.
Visą naktį protarpiais pliaupė striprus lietus, pabudus toks pat vaizdas ir kilo negerų minčių, kaip gi čia reikės bėgti, jei toks oras busir per varžybas? Bet per likusį laiką iki starto debesys išsisklaidė, vėjas aprimo ir net saulė išlindo, nors tiesa oras gana vėsus buvo.
Tradiciškai prieš startą čia vykdoma savotiška registracija - vienas žmogus pasižymi lape prie pavardės varnelę. Prie tokios tvarkos pripratęs dar nuo stadiono, maniežo varžybų, bet ten paprastai dalyvių apie 10 ir ta procedūra greitai ir sėkmingai praeina, o šiuo atveju dalyvių virš 200, registratorius vienas, minučių irgi apie 10 - visi grūdasi, vos ne stumdosi, kad tik pasižymėti. Iš kitos pusės ne itin suvokiu tokios registacijos prasmės: po jos bet kuris gali bėgti į bet kurią pusę, kad ir varžybų trasa, numerius taip pat jau atsiėmė dalyviai, kas atvyko, kiek bėgs per tai galima matyti, o sutikrininmui ar numeris atitinka žmogų fiziškai laiko nebelieka.
Šį kartą be jokių oficialių kalbų (dalyvių džiaugsmui) punktualiai pagal nustatytą laiką buvo duotas startas. Kadangi kartu startavo ir 5,4km bėgimas tempas greitai rimtas ir grupė kone iš karto išsibarstė. Gana greitai paleidau pirmąją grupę, keik per greita pradžia man pasirodė. Iš dalies tai pasiteisino - dar per pirmąjį ratą bent keletą optimistų ,,suvalgiau", bet tuo pačiu išėjo taip, kad po pirmojo rato visą likusį laiką teko bėgti vienam - priekyje jau nubėgę, iš galo netoli, bet negi lauksi varžovų. Po truputį krito tempas, bet taip ir pasiekiau finišą 7-oje vietoje. Pats finišas nebuvo pats maloniausias - be įprasto nuovargio dar ir rankas pradėjo traukti mėšlungis - vis tik nepasiteisino optimistinė mintis, kad sušils ir bėgant nebus šalta. Vieta ne pati geriausia čia, nors pagal laiką tik kartą čia tesu bėgęs greičiau - Nidos bėgimas tampa vienu iš tų, kuriame susirinka visi stipresnieji bėgikai, o netavykę tampa savotiška išimtimi.
Po finišo dar kiek pabėgiojau, atsiėmiau dalyvio puodelį - jau 7-ąjį, greitai galėsiu ir servizą Nidos 1/2 maratono tema surinkti. Apsiprausiau veidą marių vandenėliu - pats nesidomėjau, bet berods ir nebuvo kur nusiprausti. Žinoma kas apsistojo Nidoje problemų jokių neturėjo, bet šį kartą Juodkrantėje gyvenau. Dar kiek pasivaikščiojau iki apdovanojimų - po varžybų lipant laiptais iki Parnidžio kopos saulės laikrodžio imi suvokti, dėl ko suoleliai padaryti aikštelėse.
Apdovanojimai šį kartą taip pat be didelių ceremonijų - greitai visus apdovanojo, be daug oficialių kalbų, be šventinės programos ar pan. Šiek tiek su nesklandumais, kai praleido 10-ąją vietą užėmusį bėgiką, bet greitai atitaisė klaidą.
Apskritai labai įdomi bėgikų laiko registravimo sistema, daugiau reikalaujanti žmogiškojo faktoriaus. Darbo kiek daugiau, bet lankstesnė ir patikimesnė sistema - prisiminus čipų istorijas, kai pvz. prieš pora metų olimpinės dienos bėgimo atbėgęs 4-as iki šiol nesu oficialiuosiuose sąrašuose ar šių metų Trakų triatlono estafetę, kai laikai vos ne ,,iš lempos" nukabinti ir nuo realių svyravo apie minutę dvi į abi puses...
Apskritai bėgimas vis gausėja, šiemet tikriausiai ir dalyvių rekordas buvo. Gal dėl oro, gal šiaip bet susidarė vaizdas, kad šiemet tiek pati Nida, tiek pats renginys mažiau šventiškas - tiesiog geras, kokybiškas bėgimas. Viskas greitai, be kažkokių užtempinų. Gerai tiems, kas tą pačią dieną keliauja namo ar nori savo nuožiūra praleisti laiką Neringoje.

3 komentarai:

Tomas rašė...

Ar teisingai supratau, kad šiame pusmaratonyje finišavusiems bėgikams įteikiami ne tradiciniai medaliai, bet puodeliai?

krijus rašė...

Teisingai supratote, tradiciškai Nidos 1/2 maratono įveikusiems dalyviams įteikiami puodeliai su šio bėgimo atributika

Zita rašė...

Malonu skaitant prisiminti bėgimus, kuriuose sudalyvavau, o kadangi dalyvauju tik pirmi metai, tai tų bėgimų nėra labai daug.Tekstai ramūs, tikslūs, puikiai atspindi varžybų "dvasią".
Naujai prisijungusi bėgikė Zita Sankauskienė