2013-10-09

Bėk už Kauną 2013

Ruduo gausus bėgimų, šį savaitgalį jų buvo bent 3, bet kadangi 2 iš jų vyko šeštadienį, kuris šį kartą man buvo darbo diena, teko rinktis bėgimą Kaune. Būtent teko, nes atsiminimai iš pernai buvo gana dviprasmiški: lyg ir gražus bėgimas, bet turėjęs daug netikslumų, o žadėti prizai už prizines vietas iki šiol taip ir neatsirado. Bet vis dėl to nusprendžiau sudalyvauti šiose varžybose, suderindamas kelionę į varžybas su kita veikla.
Varžybų tinklapis veikė gana senokai, rugsėjo pradžioje užmečiau akį į nuostatus ir per daug nebesukau galvos - maža kas gali iki to laiko atsitikti. Likus porai dienų iki varžybų dar sykį peržiūrėjau juos, niekas nepasikeitė - ,,info" dalyje ir iki šiol parašyta, kad registracija iki 10 01 25Lt, o iki pat 10 06 30Lt už 10km. Tą mačiau ir seniau, galvojau ir varžybų dieną registruoti, bet taip įdomumo dėlei pažiūrėjau į ,,registracijos" dalį ir ten staigmena: kainos po 10 01 šoka iki 35Lt, o paskutinėmis dienomis ir iki 45Lt. Dar kitoje dalyje prie ,,taisyklių" dar kitokios kainos iki 10 01 30Lt, keleta dienų 35Lt, o paskutinėmis - 40Lt. Vienas tinklapis, o trys kainų variantai, o realus pasirodė tas, kuriame šios didžiausios. Įvertinus šį neatitikimą iš karto prisiminiau kitas varžybas, kurias organizuoja šie organizatoriai ir nusiteikiau kitiems galimiems nesklandumams.
Oras varžybų dieną geras pasitaikė - nors ir apsiniaukę, bet rudeniškai gaivu, silpnas vėjas, lygi 4 ratų trasa nuteikė gerai. Gana sėkmingai atsiėmėm numerius, šį kartą čipai ant pačio numerio, nereikėjo ant batų papildomai segtis šių. Prieš varžybas savotiška problema visada būna tualetai - šį kartą buvo 4 biotualetai, bet kai netoli akropolis galima ir juo pasinaudoti apšilimo metu, čia eilių nebuvo.
Iki starto vėl reikėjo brautis per masę dalyvių, bet gana draugiškai visi praleido į priekį. Kartu leidžiami visi: 10km, 5km ir estafetė 4x2,5km, iš viso kokie 600 žmonių ir Laisvės alėja pasirodo nebe tokia jau ir plati, tuo labiau kad starto vieta dar susiaurinta.Bet kadangi stovėjau priekyje pavyko gerai išbėgti, nors kai pažiūrėjau rezultatus kiti po minutę ir daugiau iki starto linijos keliavo. Iš pat starto tempas didelis - ir 5km ir estafetės dalyviai rovė į priekį, o ir 10km šį kartą stiprūs bėgikai susirinko. Iš pradžių dar bandžiau ,,kabintis" prie pirmųjų, bet po 1,5km paleidau ir gana ilgą laiką bėgau vienas. Nors trasa ir labai lygi bei tarsi ir tinkama laikui, bet jau antrojo rato pirmoje pusėje ėmiau lenkti ratu atsilikusius dalyvius ir kuo toliau, tuo labiau pats bėgimas tapo savotišku manevringumo patikrinimu ir laisvų vietų bėgti ieškojimu. Trečiojo rato viduryje dar vienas varžovas prisivijo ir kurį laiką dar pabėgęs už nugaros ir radęs progą per tą masę pats išlindo į priekį,o aš ,,užsikabinau". Iš pradžių teko kiek pakentėti, paskui jau jaučiau, kad galiu kiek greičiau bėgti, bet didelio noro ne itin ir buvo - šiaip ar taip bėgau 4-as be vilčių prisivyti pabėgusius, o be to jaučiau, kad finiše ,,susivalgysiu" priešininką, ką ir padariau išbėgęs į paskutiniąją tiesiąją. Po finišo kiek pasimaišiau po finišo zoną, užkabino medalį - gražus, bet kažkoks tarsi su dėmėmis, lygiai kaip ir pernai, tiesa šiemet neparūdijęs. Kitoje vietoje dar duonos, pagrindinio bėgimo rėmėjo, maišelį įteikė - kaip ir pernai, tiesa šį kartą mažesnė įvairovė ir kiekis.
Kiek pabėgiojau po varžybų, greitai ir apdovanojimai buvo - tradiciškai šių organizatorių vienodi: taurės, diplomai ir šį kartą pirmai vietai dar didesnis duonos kepalas. Nors reglamente ir buvo rašyti, kad visi prizininkai gaus prizus, pirmieji gaus marškinėlius. Eilinė organizatorių apgavystė.
Gerai, jei esate kaunietis ar turite kokių giminių čia - apie dušus net kalbos nebuvo. Priešingu atveju kelionė suprakaitavus namo laukia.
Kiek netikėtai sužinojau, kad buvau 3-ias - pasirodo keletas ienternetinių tinklapių aprašė bėgimą, įdėjo rezultatus, tiesa pernykščius...
Apskritai bėgimas turi tarsi dvi kardinaliai priešingas puses: jau pats bėgimas Laisvės alėja puikiai nuteikia, startas laiku, medaliai, duonos maišeliai dalyviams po bėgimo, žiniasklaidos dėmesys - atrodo tarsi labai gražus renginys turėjo vykti. Bet neaiškumai dėl startinių mokesčių, eilinė apgavystė apdovanojimuose, savo pačių pasirašytų nuostatų nesilaikymas varžybų organizatoriams garbės nedaro, tuo labiau kad tai kartojasi ir nekreipiama dėmesio į savo klaidas. Įvertinus bėgimo kainą kyla natūralus klausimas: ar geriau bėgti pvz. Pakruojyje už 10Lt koše ir arbata, amžiaus grupių apdovanojimais, dušais ir pirtimi ar už 35Lt Kaune su duonos degustacija be apsiprausimo galimybės su analogiškais apdovanojimais?.. Žinoma Kaune marketingas suveikė, masinis bėgimas ypač didžiajai daugumai, kuri bėga kartą ar du metuose varžybose jis turėjo patikti, tuo labiau kad dauguma jų net nežino apie alternatyvas ar neiškelia kojos iš savo miesto.

Komentarų nėra: